Puca li veza Devedesetke i HDZ-a?

Puca li veza Devedesetke i HDZ-a?

Cvitanović kaže da je imao ponudu iz Sarajeva, ali da se “sporazumio” s Čovićem; Summa summarum: Nije zadovoljan ni on, a niti mu u stranci. Puca li veza Devedesetke i  HDZ-a vidjet će se brzo. 

Predsjednik HDZ 1990 i član Predsjedništva HNS-a, Ilija Cvitanović, gostujući u Podcastu ‘Bura’, urednika i voditelja Jure Gudelja, govorio je o sporazumu Čović-Izetbegović za Mostar, lokalnim izborima, uzrocima kako je kazano “agresivne bošnjačke politike prema bh. Hrvatima, ciljevima međunarodne zajednice u BiH, izborima u Hrvatskoj, ali i odnosima između dva HDZ-a.

Na pitanje voditelja da je “nakon što su HDZ BiH i HDZ 1990 potpisali sporazum dojam da se ‘Devedesetka previše umirila te u potpunosti prepustila lidersku palicu HDZ-a BiH”, Cvitanoviće jre odgovorio da “taj dojam čak nije ni pogrešan”, prenosi Hercegovina.info.

“Sporazum sa HDZ-om BiH je u jednom dijelu političkog djelovanja, i mog osobno možda kontaminirao neku moju poziciju. Bio sam prepoznat u narodu kao netko tko vrlo glasno govori o propustima politike HDZ-a BiH. Što je bio motiv uopće za potpisati taj sporazum, a što je motiv ne biti dio tog sporazuma. Dakle, ja sam 9. studenog na jednom sastanku u Sarajevu, sa jednim od lidera političke stranke iz Sarajeva imao ponudu da HDZ 1990. Konzumira sve pozicije u Federaciji i bude projekat novog delegimitiranja Hrvata na razini Federacije. Da sam ja to prihvatio, ne ja, nego stranka davno bismo imali formiranu Vladu Federacije i kadrovirane sve ljude. To je bio jedan od presudnih trenutaka da kažem idem potpisati sporazum s HDZ-om BiH. Drugi motiv koji mi je bio je izbor Željka Komšića i poruka svima da u HDZ-u 1990. nitko neće imati partnera I da ga nema. Želio sam jasno pokazati gdje smo i koji su nam politički ciljevi”, kazao je Cvitanović. Kao treći razlog naveo je želju da budu dio vlasti, ali ne kroz nikakve platforme.

“Jesam li zadovoljan koalicijom? Moglo je to puno korektnije i može to puno iskrenije. Nisam baš zadovoljan realizacijom koalicijskog sporazuma, niti su zadovoljna stranačka tijela, a mi smo još uvijek značajno – druga hrvatska politička snaga”, kazao je Cvitanović dodavši da se Devedesetka nije umrtvila, nego je postiizborna godina – godina kada je najmanje političkih zbivanja.
Govorio je i o sporazumu Čović-izetbegović.

Istaknuo je da dogovor o Mostaru jest povijesni, “no trebalo ga je davno donijeti jer su cijelo ovo vrijeme isti igrači na sceni”, rekao je u Podcastu Bura Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 i član Predsjedništva HNS-a BiH.

“Problem je što i dalje Mostar ostaje drugačije uređen u odnosu na sve druge jedinice lokalne samouprave. Nemamo ništa protiv da Mostar ima i dogradonačelnika i i veće ovlasti predsjednika Gradskog vijeća, ali tražimo da se isto uradi i u Travniku i u drugim sredinama. Naš je prijedlog da se svaki grad iznad 50.000 stanovnika uredi po uzoru na Mostar. Travnik je spominjan u Daytonu kao paralela Mostaru. No nisam vidio da se govorilo o Travniku. HNŽ i SBŽ su zamišljene kao paritetne županije. Dok sam u politici neću odustati od traženja da se Travnik uredi kao Mostar”, rekao je.

HDZ 1990 će, rekao je, biti značajno zastupljen u Gradskom vijeću Mostara i neće podržati izmjene gradskog Statuta ako se nešto slično ne primijeni i na Travnik.

/Republikainfo.cm/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar