Putin i Zelenski dogovorili ‘potpuno i sveobuhvatno’ primirje u Ukrajini

Putin i Zelenski dogovorili ‘potpuno i sveobuhvatno’ primirje u Ukrajini

Ukrajina i Rusija dogovorile su se da će primijeniti “potpuno i sveobuhvatno” primirje u istočnoj Ukrajini do kraja 2019., nakon razgovora na najvišoj razini u Parizu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i ukrajinski Vladimir  Zelenski susreli su se u ponedjeljak licem u lice u francuskoj prijestolnici. Pregovore su pokrenuli čelnici Francuske i Njemačke, Emmanuel Macroni Angela Merkel koji su jučer bili s Putinom i Zelenskijem na sastanku u Parizu.

Tijekom pet i pol godina borbe između ukrajinskih vladinih snaga i ruskih pobunjenika poginulo je 13.000 ljudi.

Slijede velika razmjena zarobljenika i povlačenje ukrajinske vojske iz tri ključna područja na liniji fronta, prenosi BBC.

U pisanom priopćenju zemlje su se složile puštanja i razmjene svih “zatvorenika povezanih s sukobom” do kraja godine.

Dvije strane također su se obvezale da će do kraja ožujka 2020. povući vojne snage u tri dodatne regije Ukrajine, ne određujući koje će to biti regije.

Za četiri mjeseca održat će se dodatni razgovori kako bi se pregledao napredak primirja.

Na konferenciji za novinare nakon razgovora u francuskoj palači Élysée, ruski predsjednik Putin pozdravio je razgovore kao “važan korak” prema deeskalaciji sukoba.

Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je da je pitanje ruskog izvoza plina plinovodima kroz Ukrajinu “deblokirano” nakon spora oko tranzitnih carina, te će se sada razraditi sporazum.

Rusija i Ukrajina i dalje se ne slažu u pitanjima kao što su povlačenje trupa koje podržavaju Rusija i izbori u krajevima Ukrajine koje drže separatistički pobunjenici.

Putin je jučer u Parizu pozvao na promjenu ustava Ukrajine kako bi se poseban status dao regiji Donbas, koju drže pobunjenici.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar