Putin za državnu televiziju: “Spremni smo pregovarati”

Putin za državnu televiziju: “Spremni smo pregovarati”

Rusija je spremna pregovarati sa svim stranama uključenim u rat u Ukrajini, rekao je predsjednik Vladimir Putin, optužujući Kijev i njegove zapadne saveznike da “odbijaju” pregovarati.

Putin je naime dao intervjuu za državnu televiziju Rossiya 1.  “Spremni smo pregovarati sa svima uključenima o prihvatljivim rješenjima, ali to je na njima, ne odbijamo mi pregovore, nego oni”, kazao je Putin. Dodao je da Rusija djeluje u “pravom smjeru” u Ukrajini, jer zapad, predvođen SAD-om, pokušava rascjepkati Rusiju, piše Guardian.

“Vjerujem da djelujemo u dobrom smjeru, branimo naše nacionalne interese, interese naših građana, našeg naroda. I nema nam druge nego zaštititi naše građane”, kazao je ruski predsjednik. Podsjetimo, Moskva je uporno govorila da je otvorena za pregovore, ali Kijev i njegovi saveznici sumnjaju da su Putinove tvrdnje trik za kupnju vremena nakon niza ruskih poraza i povlačenja na bojnom polju.

Ruski predsjednik rekao je u četvrtak da će Moskva “nastojati” okončati rat i da će to neizbježno uključiti “neku vrstu pregovora na diplomatskom putu”.

Njegovi su komentari uslijedili dan nakon što je predsjednik Volodimir Zelenski posjetio SAD.  John Kirby, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao je da Putin “nije pokazao apsolutno nikakve indikacije da je voljan pregovarati” o okončanju rata. “Upravo suprotno”, rekao je Kirby.

“Sve što radi na zemlji i u zraku govori o čovjeku koji želi nastaviti nasilje nad ukrajinskim narodom”, kazao je Kirby.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing