Putinova invazija na Ukrajinu za pet dana

Putinova invazija na Ukrajinu za pet dana

Rusija ima sve snage spremne na granici i može izvršiti invaziju na Ukrajinu u sljedećih tri do pet dana, izjavio je zapovjednik NATO snaga u Europi general Philip Breedlove, koji situaciju na rusko-ukrajinskoj granici ocjenjuje ‘nevjerojatno zabrinjavajućom’.

'To je jako osposobljena i jako spremna vojska', izjavio je Breedlove za The Wall Street Journal.

'Mislimo da je ruska vojska spremna za pokret', kaže general. Rusi bi mogli krenuti s Krima prema Odesi, a onda moguće i dalje na jugozapad, do Pridnjestrovlja, otcijepljenog dijela Moldavije, tako da bi se ruske snage mogle približiti članici NATO-a Rumunjskoj.

'Moramo razmotriti koliko je NATO savez spreman za izmijenjeno stanje i izmijenjena pravila', kaže zapovjednik. NATO je suspendirao svaku praktičnu suradnju s Moskvom zbog aneksije Krima, a Rusija na to kaže kako NATO oživljava hladnoratovski rječnik.

NATO će ipak i u Ukrajinu, ali tek na ljeto. Ukrajinski je parlament, naime, odobrio seriju zajedničkih vojnih vježbi ukrajinske vojske s NATO snagama, bit će to na ljeto kad će se održati američko-ukrajinske vježbe Brzi trozubac i Morski povjetarac, što će američke i ruske snage dovesti u susjedstvo.

'To je dobra prilika za razvoj naših oružanih snaga', rekao je ministar obrane Mihailo Koval u Vrhovnoj radi, gdje je odluka prošla sa 235 glasova za i bez glasova protiv.

Kandidat za ukrajinskog predsjednika Petro Porošenko, tajkun poznat i kao kralj čokolade te vlasnik tv-kanala, u intervjuu za Bild kaže kako ne misli da će se invazija dogoditi uskoro, ali da će opasnost od ruskog napada trajati i dalje. (VLM)

Izvor: http://dnevnik.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar