‘Putovanjem snova’ otvoren 9. Festival dokumentarnog rock filma

‘Putovanjem snova’ otvoren 9. Festival dokumentarnog rock filma

Europskom premijerom filma "Morphine; Putovanje snova", američkog redatelja Marka Shumana, o američkom kultnom indie-rock bandu, u Vinkovcima je u četvrtak navečer i službeno otvoren 9. DORF – Festival dokumentarnog rock filma na kojem će biti prikazano 30 glazbenih dokumentaraca iz 12 država, a najuspješnijima bit će dodijeljene nagrade i priznanja.

Film "Morphine – Putovanje snova" prati kronologiju postojanja benda "Morphine" iz perspektive članova banda i suradnika uz raritetne arhivske snimke i kroz dnevnike koje je na turneji vodio saksofonist Dana Colley.

Ta američka alternativna rock skupina djelovala je od 1989. godine do 1999. godine, kada se bend raspao nakon što je frontman skupine Mark Sandman umro od srčana udara tijekom koncerta u Italiji.

O radu na filmu nakon projekcije govorio je sam redatelj Mark Shuman, izrazivši nadu da je "Morphine – Putovanje snova" uvjerljiv i realističan film. Po njegovim riječima, dokumentarac je plod njegovog prijateljstva s "Morphines", koje je, kako je rekao, upoznao dok su na američkoj turneji svirali u austinskom klubu “Electric Lounge”, čiji je bio vlasnik.

Prije projekcije, posjetiteljima su se glazbenim izvedbama na usnoj harmonici predstavili Igor Djeke, frontman nekadašnje vinkovačke garage grupe "Thee Knuckleheads", koji kombinira usnu harmoniku i vokal s digitalnima efektima, loopovima i ritmovima uklopljenim u vlastiti one man bend projekt "Harp Explosion" i Mislav Medić, poznat i pod imenom Lil’ Bear, jedan od rijetkih glazbenika koji se u Hrvatskoj bavi beatboxingom.

Pobjednika ovogodišnjeg DORF-a u regionalnoj konkurenciji, u kojoj će biti prikazno ukupno 14 filmova, odabrat će tročlani žiri u kojem se nalaze prošlogodišnji pobjednik Dušan Moravec ("Damir Avdić – Pravi čovjek za kapitalizam", 2013.), Lada Furlan-Zaborac iz Bambi Molestersa te Krešimir Blažević, glavni urednik portala Muzika.hr. Treću godinu zaredom DORF će u suradnji s Klasik TV iz Zagreba dodijeliti nagradu za najbolji scenarij glazbenog filma.

Filmovi će biti prikazani i u međunarodnom, te programu Tajna povijest rocka, u sklopu kojega i film "Maske" (2015.) srpske redateljice Brankice Drašković o novosadskom glazbeniku, piscu i performeru Slobodanu Tišmi. Riječ je o filmu koji je prije dvije godine pobijedio na natječaju Klasik TV-a i DORF-a za najbolji scenarij, a na ovogodišnjem DOFR-u će biti premijerno prikazan.

Iako je službeno otvoren četvrtak navečer, DORF – koji se osim u Vinkovcima održava i u Vukovaru te Osijeku – traje još od ponedjeljka. Tako je već predstavljeno hrvatsko izdanje monografije "The Clash", otvorena izložbe plakata iz privatne zbirke suosnivača zagrebačkog kluba "Močvara" Kornela Šepera prikazano je nekoliko filmova, među kojima i "Kult Mance" Velimira Rodića o kultnom zagrebačkom kantautoru Manceu i "Lijepa umjetnost zrcaljenja" o plakatnoj aferi iz 1987. za nekadašnji Dan mladosti autora Tome Bačića i Corrine Enquist.

DORF se održava u organizaciji Udruge ljubitelja filma "Rare" iz Vinkovaca, a festival podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Grad Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija.

/bljesak.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar