Računala ćemo otključavati – mozgom?

Računala ćemo otključavati – mozgom?

Istraživači sa Sveučiliša Binghamton otkrili su kako vas, uz malo treninga, vaše računalo može prepoznati temeljem načina na koji još mozak reagira na određene riječi. Umjesto pamćenja lozinki, mogli bi jednostavno poslušati nekoliko riječi kako bi otključali pristup osjetljivim datotekama.

U studiji 'Brainprint' objavljenoj u stručnom časopisu 'Neurocomputing' opisano je kako su pratili moždane signale 45 dragovoljaca dok su čitali popis 75 akronima kao što su FBI i DVD. Bilježili su reakciju mozga na svaku skupinu slova, fokusirajući se na dio mozga povezan sa čitanjem i prepoznavanjem riječi.

Otkrili su kako su mozgovi ispitanika reagirali drugačije na različite akronime, dovoljno da računalni sustav može prepoznati i razlikovati svakog dobrovoljca zasebno s 94 posto preciznosti.

Dovoljno, smatraju, da se moždane valove razmotri kao metodu potvrđivanja identiteta. Imaju prednost u odnosu na otiske prstiju – za razliku od njih, otisak moždanog vala možete povući, odnosno resetirati, u slučaju da vam ga netko ukrade.

Možda ćemo, dakle, u ne tako dalekoj budućnosti za računalo sjedati sa skenerom moždanih valova i pristup omogućavati reakcijom na nekoliko riječi.
Dnevnik.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing