Radni doručak Prijatelji BiH u Luxembourgu

Radni doručak Prijatelji BiH u Luxembourgu

Uoči redovitog sastanka ministra vanjskih poslova u Luxemburgu održan je radni doručak pod nazivom Prijatelji Bosne i Hercegovine, koji je organizirala ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. 
Na doručku je sudjelovalo 20 od 28 ministara vanjskih poslova država članica te ministar vanjskih poslovaBiH Igor Crnadak i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Hrvatska ministrica organizirala je ovaj nefomalni sastanak nakon što je Europska unija odblokirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju za BiH, za što se Hrvatska ustrajno zalagala. 

Hrvatska je bila prva od europskih zemlja koja je predložila promjenu strategije prema Bosni i Hercegovini i za to se ustrajno zalagala posljednje dvije godine. Bruxelles je prošli mjesec odblokirao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i time pokazao spremnost da se za BiH otvori europski put.

Jedna od prvih zadaća nove vlade je uspostava mehanizama za koordinaciju odnosa s Europskom unijom kako bi različite razine vlasti u BiH mogle usklađivati svoje stavove u dijalogu s Europom.
Ovaj sastanak prilika je za bosanskohercegovačke političare da u neformalnom tonu razgovaraju sa svojim europskim kolegama.

vijesti.hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar