Radnice pod ključem: Zaključali su ih da se ne žale predsjednici

Radnice pod ključem: Zaključali su ih da se ne žale predsjednici

Htjeli smo predsjednici reći da nam prekovremeni sati nisu plaćeni godinu i pol. Htjeli smo je upozoriti da smo tek sada dobili plaće za prosinac. Ali to su nam zabranili.

Pričaju nam to radnice Orljave iz Požege, posljednje veće tekstilne tvornice u potpunom vlasništvu države. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u četvrtak ujutro prolazila je pored njihovih pogona koji se nalaze u sklopu kaznionice u Požegi. Nije ni znala da je radnice žele vidjeti, inače bi se sigurno sastala s njima, kažu njeni suradnici. Iako je to neobično za jednu tvornicu, Orljavin pogon je od vremena socijalizma vezan za kaznionicu. Zapošljavaju 350 radnica.

– Dvoja vrata su uvijek bila otvorena. Malo prije nego što će Kolinda doći, došla je šefica i rekla je da se vrata moraju zaključati. Sve nas je otjerala, mada smo htjele vidjeti predsjednicu i mahnuti joj. Gledali smo je s gornjega kata poput osuđenica. Ako je pomislila da izdržavamo kaznu, onda je i u pravu jer ovo kako radimo i kako smo nagrađene malo je bolje od kazne – priča nam druga radnica.

Iako su identiteti poznati, nećemo ih otkriti jer su radnice u strahu. Zamjerile su predsjednici što nije obišla i njihovu tvrtku koja se bori se za opstanak.

Direktor Orljave Luka Balenović bio je jako iznenađen našim pozivom i kaže da ništa nije točno. Objašnjava da posjet tvornici nije bio u protokolu, a kako je predsjednica ulazila u kaznionicu u vrijeme gableca, radnice su zamoljene da sjede i zapale cigarete na drugoj strani.

– Nitko nije ništa zabranio, to su zli jezici. Samo smo ih zamolili da u vrijeme gableca ne budu na toj strani pogona – kaže nam Balenović.

Iz predsjedničina ureda iznenađeni su. Žao im je i poručuju da bi sigurno došli da su to znali.

24sata.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar