Radnici ponovno prevareni: Ugovor Abraham grupacije za Aluminij više ne vrijedi

Radnici ponovno prevareni: Ugovor Abraham grupacije za Aluminij više ne vrijedi

Županijsko tužiteljstvo već radi na slučaju Aluminij zajedno sa Financijskom policijom. U pripremi je i novi izvještaj kojiim bi se istraga trebala preusmjeriti na tvrtke koje su bili dobavljači sirovina i repromateriijala, istovremeno i najvažniji kupci gotovih proizvoda. Ovo je u razgovoru za N1 potvrdio resorni ministar, nakon sjednice federalne vlade.

“Ja sam danas na sjednici čuo, na izlaganju gospodina v.d. direktora Financijske policije da rade na predmetu. Proširuje se nadzor i pregled na povezanim tvrtkama, u izvješću se vidi da su pojedine tvrtke dobavljači i kupci određenih materijala i sirovina”, kazao je ministar Nermin Džindić.

Aluminij je sirovine nabavljalo od Glencore International“ AG, „Primorka“ d.o.o. Široki Brijeg, „FEAL“ d.o.o. Široki Brijeg, „FE-AL“ d.o.o. Mostar, „Prvo plinarsko društvo“ d.o.o. Sarajevo, „Erdal“ d.o.o. Sarajevo.

Kako se navodi u izvješću Financijske policije, osim kršenja zakonskih propisa i lažnog prikazivanja stanja i imovine, temeljni problem Aluminija je bio ii što je gotovi proizvod u kontinuitetu prodavane ispod proizvodne cijene. Poslovanje se svelo na štetne kompenzacije koje su generirale manjak novčanih sredstava. Ogromni gubitci, friziranje izvješća, gdje je u svemu bila Federalna vlada.

Bivši federalni premijer Nermin Nikšić, komentirajući posljednje izvješće, kazao je kako je za vrijeme manadata njegove vlade vrijednot dionice stabilizirna, u Nadzorni odbor napokon su ušli predstavnici federalne Vlade, ali i da je već tada bilo jasno kako se stvari moraju dramatično promijeniti, što se nije dogodilo.

Četiri mjeseca nakon što je Dragan Čović na svom Twitter profilu najavio da je Aluminij dobio novu šansu kroz iznajmljivanje pogona izraelsko-kineskom konzorciju „Abraham grupaciji“, kazavši kasnije da se lavovski borilo za ovu šansu, u Sarajevu danas je stigla potvrda kako je ugovor sa ovom tvrtkom faktički ništavan jer nijedna od stavki ugovora nije ispoštovana, a rokovi su prošli.

“Niti jedan radnik Aluminija Mostar ne radi u tvrtki Aluminij Industrys. Prošlo je 60 dana od davanja suglasnosti, niti jedno plaćanje od strane Aluminj Industrys nije izvršeno prema ugovornom odnosu. Jedan od ta tri razloga su dovoljna da se ugovor prekine, što znači da ugovor od 8. lipnja ne vrijedi”, kazao je ministar Džindić.

Nekadašnji sindikalni povjerenik Romeo Biokšić na sve navedeno kaže kako su radnici prevareni i ostavljeni, te da je na redu Tužiteljstvo.

Za sljedeću sjednicu Vlade FBiH, kako piše N1, bit će pripremljena informacija o pokretanju stečaja čime se otvara put povjeriocima za naplatu dugova, prije svega EP HZHB koja je već u posjedu dvije pravomoćne presude na dug koji sa zateznim kamatama premašuje 300 milijuna maraka.

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar