• Radost Božića unatoč posebnim uvjetima proslave
  • Radost Božića unatoč posebnim uvjetima proslave
  • Radost Božića unatoč posebnim uvjetima proslave

Radost Božića unatoč posebnim uvjetima proslave

Unatoč posebnim epidemiološkim uvjetima katolici proslavljaju najradosniji blagdan. Radost Božića ne može omesti ni ova pandemijska kriza koronavirusa.

Na Badnjak su slavljene u mise Polnoćke u ramskim crkvama, ali ne kao do sada točno u ponoć nego u 20 sati. Vrijeme misnog slavlja nije ni na koji način poremetilo radost Božića.  Zamjetno je  manje vjernika u crkvama na tim misama što zbog epidemioloških mjera, što zbog ne mogućnosti dolaska onih koji su u inozemstvu.

U sarajevskoj katedrali misu Polnoćku predvodio je biskup Tomo Vukšić

Vrhbosanski nadbiskup koadjutor monsinjor Tomo Vukšić predslavio je  u sarajevskoj katedrali Srca Isusova božićnu misu bdijenja, u zajedništvu s uzoritim Vinkom kardinalom Puljićem.

 

Zbog mjera zabrane kretanja iza 23 sata misa je započela u 20 sati i okupila je manji broj vjernika, koji su, unatoč pandemiji koronavirusa, došli da s radošću proslave dolazak blagdan Isusova rođenja.

 

Svečarskom pjesmom “Radujte se narodi” koju je izveo Katedralni zbor počelo je misno slavlje. Na samom početku bogoslužja, monsinjor Tomo Vukšić je pozdravio svećenike, časne sestre, zbor i sve druge vjernike uz želju da ovu noć dožive susret s Bogom te da zamole Boga za pokajanje.

 

Tijekom propovijedi, monsinjor Vukšić kazao je da je Božić vrijeme kada je Bog na osobit način blizak čovjeku, a čovjek Bogu, na duhovan način, a sve radi njegovog spasenja.

 

“Božić je poticaj svakoj obitelji da se zbliži i voli i podari novi život. Molimo Isusa za sreću svih obitelji u stvaranju čovjeka”, kazao je monsinjor Vukšić.

 

Kao Božićnu poruku,  Vukšić je izrekao da onaj tko želi biti u božjoj blizini, mora uraditi isto ono što je uradio Bog, a to je postati čovjek.

 

“Želim vam svima sretan Božić. Zdravi i veseli bili”, poručio je.

 

Misa polnoćka tradicionalno najavljuje dolazak Božića, koji se, prema novom računanju vremena, obilježava kao dan rođenja Isusa Krista.

 

Vjernici koji Božić obilježavaju po Gregorijanskom kalendaru, obilježit će ga u jutarnjim satima na božićnim misama širom regije. Proslava Božića je obiteljski blagdan i uglavnom se slavi u krugu obitelji i najbližih.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar