RADOVI U SVIBNJU: Držite se ovih pet savjeta

RADOVI U SVIBNJU: Držite se ovih pet savjeta

Svibanj je mjesec u kojem traju intenzivni radovi u vrtu. Neuobičajena godina kao što je ova briše poznata pravila.

Svibanj je novi lipanj – tako bismo mogli reći za ovu godinu u kojoj je vegetacija požurila dva, tri tjedna. Stoga se ne možemo i ne trebamo držati onih starih pravila prema kojima se rajčica, paprika, tikvice i drugo povrće osjetljivo na mraz, na otvoreno sadilo tek u drugoj polovici petog mjeseca, iza tzv. ledenih svetaca.

Što se sije i sadi u svibnju?

Evo pet smjernica na koje treba obratiti pažnju:

1. Jedino čime se trebate voditi je – prognoza. Ipak, neka vas ne prevari dnevna temperatura koja će ponegdje ići iznad 25°C pa i više dok će noćne i ranojutarnje biti ispod 10°C što može oslabjeti osjetljive biljke. Temperatura tla za njihovu sadnju ne bi smjela ići ispod 10°C.

2. S obzirom na ovako visoke vrijednosti, ne sadite biljke u najtoplijem dijelu dana. Sadnju je najbolje obaviti predvečer, kao i zalijevanje ili pak rano ujutro. Također, ne sadite po vjetru.

3. Ako presadnice sadite prije kiše te ako je dnevna temperatura zraka jako visoka, poželjno je nakon oborina tretirati ih nekim od prirodnih fungicida kako biste spriječili pojavu i širenje gljivičnih bolesti među kojima je najpoznatija plamenjača. Najbolji fungicid je onaj od češnjaka gdje u 2 litre vode na 12 sati natopite 8-10 nasjeckanih češnjeva. Nerazrijeđenom tekućinom tretirajte rajčicu, tikvice, papriku i drugo bilje.

Top 5 prirodnih fungicida – evo kako ih napraviti

4. Tlo je već sada prilično suho i slobodno možete krenuti s malčiranjem, odmah nakon sadnje. Ako imate dovoljno materijala, zaštitite što više površine, ne samo oko stabljike.

5. Sjeme koje ima tvrdu opnu, kao što su grah, mahune, slanutak, bamija, bundeve, tikvice, krastavci i sl., namočite noć prije sjetve. Presadnice prije sadnje dobro zalijte kao i sadnu rupu u koju ćete ih posaditi.

/Izvor: Agroklub.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar