RAJ ZA PRANJE NOVCA: Zašto FBiH još uvijek nije zakonski prepoznala kriptovalute

RAJ ZA PRANJE NOVCA: Zašto FBiH još uvijek nije zakonski prepoznala kriptovalute

Federacija BiH još uvijek niti jednim zakonom nije regulirala tržište kriptovaluta. Sve dok se to ne dogodi, tržište procijenjeno na dvije milijarde KM ostaje utočište za pranje novca stečenog nelegalnim aktivnostima.

Kriptovalute su, ukratko rečeno, vrsta digitalnog novca. One su stvorene s idejom da budu decentralizovane, neovisne i zaštićeni sustavi plaćanja. Njih ne izdaje državna centralna banka, one se generiraju isključivo digitalno. Jedna od najpopularnijih kriptovaluta danas je Bitcoin, a pored njega jedne od najpopularnijih trenutačno su Ethereum, Cardano, Solana i slično.

Kriptovalute imaju vrijednost jer ih ljudi kupuju, a poslije ih mogu razmijeniti za robu, uslugu ili čak novčanu valutu koju je izdala država.

U ovako decentraliziranom sustavu koji je bio izvan kontrole i nadzora države, nakon masovne popularizacije kriptovaluta, države diljem svijeta počele su da uvode zakonske regulative kako bi na neki način uspjele da kontroliraju taj protok koji se odvija u digitalnom svijetu.

Kada je u pitanju Europska unija, tu je donijeta Uredba o tržištima kripto imovine (MiCA) kako bi se iskoristili potencijali i ograničili rizici kripto imovine. Cilj novih pravila jeste pružiti pravnu sigurnost, podržati inovacije, zaštititi potrošače i ulagače te osigurati financijsku stabilnost. S druge strane, Rusija želi da nametne zabranu općeg prometa kripto imovinom kao što je Bitcoin, dozvoljavajući samo digitalna financijska sredstva izdana u njezinoj nadležnosti.

Upravo je Europska unija u sklopu MiCa uredbe 2023. podržala pravila za praćenje i identifikaciju prijenosa kriptovaluta, kako bi se spriječila njihova upotreba u pranju novca, financiranju terorizma i drugim kaznenim djelima. Zakon također omogućuje blokiranje sumnjivih transakcija. Pravilima su obuhvaćene transakcije s kripto imovinom u vrijednosti većoj od tisuću eura.

Pranje novca, financiranje terorizma i drugih kaznenih djela, ali i zaštita potrošača jedan su od glavnih razloga zbog čega se treba uspostaviti nadzor nad transakcijama kriptovaluta.

Nema potrebe za regulacijom?

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, kriptovalute su zakonski prepoznate samo u entitetu Republika Srpska, i to 2022. godine u sklopu Zakona o tržištu papira od vrijednosti Republike Srpske.

U tom zakonu definirano je da je virtualna valuta “digitalni zapis vrijednosti koji nije emitirala i za čiju vrijednost ne garantira centralna banka, niti drugi organ javnog sektora, koja nije nužno vezana za zakonsko sredstvo plaćanja i nema pravni status novca ili valute, ali je fizička i pravna lica prihvaćaju kao sredstvo razmjene i može se kupovati, prodavati, razmjenjivati, prenositi i čuvati elektronskim putem”.

Pravna ili fizička lica koja pružaju usluge za virtuelne valute prepoznata su pod nazivom “Pružatelj usluga povezanih sa virtualnim valutama”, a ukupno je dosad registriranih njih šest na području entiteta RS.

Federacija BiH, s druge strane, nije zakonski prepoznala kriptovalute, što su nam potvrdili i iz Ministarstva financija FBiH, gdje su na upit portala Tačno.net kratko kazali kako “Federalno ministarstvo financija ne regulira rad kriptomjenjačnica, niti poznaje kriptovalute kao sredstvo plaćanja u FBiH”.

Vlasti u FBiH očigledno ne smeta činjenica da su u nedavnim akcijama Tužiteljstva BiH upravo i na teritoriji FBiH zaplijenjeni strojevi za rudarenje kriptovaluta, a i da je Tužiteljstvo BiH u dva predmeta s dokazima iz Sky i Anom aplikacija, uz naredbu suda blokiralo sredstva povezana s kriptovalutama, što su nam potvrdili i iz Tužiteljstva BiH.

“U jednom predmetu radi se o kriptovalutama u višemilijunskom iznosu, koje su blokirane uz naredbu Suda BiH u okviru istrage kaznenog djela pranja novca, a u drugom predmetu radi se o strojevima koje se koriste za rudarenje kriptovaluta u okviru kaznenog djela organiziranog kriminala. Zakon o kaznenom postupku precizira na koji način sudovi blokiraju određenu imovinu u okviru predmeta”, odgovor je Tužiteljstva BiH.

Podsjećamo, 2023. godine provedena je akcija “Start” Ministarstva unutarnjih poslova Županije Sarajevo, gdje je, između ostalog, pronađeno čak 248 strojeva za rudarenje kriptovaluta koje su bile stacionirane u Vogošći. Vrijednost samih uređaja iznosi oko 1,2 milijuna dolara, a uz mašine zaplijenjena je i značajna količina sredstava u kriptovalutama. Upravo se smatra da je jedan od vlasnika tih strojeva Elmedin Karišik, a u toj akciji uhićeni su i bivši načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, njegov sin Seid Hadžibajrić i Alma Destanović, tajnica organa državne službe.

Akcija “Start” odnosi se na više od deset fizičkih i pravnih osoba koje se sumnjiče za organizirani kriminal i zloupotrijebe u višemilijunskim iznosima. O radu Hadžibajrića tijekom njegovih načelničkih dana Tačno.net pisao je još 2020. godine.

Međutim, izvori portala Tačno.net iz Federalne uprave policije navode da se kriptovalute ne mogu oduzeti u FBiH jer nisu prepoznate u zakonu kao vrijednost.

No, da stvar bude još nejasnija, početkom prošle godine u medijima kružila je vijest kako se na području Sarajeva otvara prvi bitcoin bankomat i to na lokaciji Kranjčevićeva 33. Tada je, prenosi portal Klix.ba, naglašeno iz tvrtke Virtual Planet, koja stoji iza tog projekta, kako je “projekt u završnoj fazi s licencama.

“Što se nas tiče, sve je spremno”

Skoro godinu dana nakon rada tog bankomata, na toj lokaciji, novinari portala Tačno.net zatekli su zapečaćen objekt od Federalnog ministarstva financija/Porezne uprave FBiH. Tačno.net je pokušao stupiti s nekim legalnim predstavnikom Virtual Planet, a koja je operater Shitcoins bankomata, da pokušamo saznati tko je dao licence za rad na području FBiH. Dobili smo odgovor da će nam se javiti s kontakt-osobom, što do objave ovog teksta nismo dobili.

Iako je ovaj bankomat u Sarajevu zapečaćen, to nije slučaj s njihovim bankomatom u Mostaru, koji se nalazi u Mepas Mallu, u što smo se mogli uvjeriti dolaskom na mjesto lokacije samog bankomata. Pored Sarajeva i Mostara, na stranici se navodi kako se njihovi bankomati nalaze i u Brčkom te Tuzli. Na listi koja se nalazi na službenoj stranici Komisije za papire od vrijednosti Republike Srpske u dijelu o pružaocima usluga povezanih s virtualnim valutama ne nalazi se Virtual Planet na spisku licenciranih lica.

Prema podacima iz Akte, Virtual Planet d. o. o. Banja Luka ostvarila je ukupno 0 KM prihoda u 2023. godini, a odgovorno lice, odnosno ravnateljica je Beata Sparzak, koja prema daljnjim informacijama dolazi iz Slovačke. Tvrtka je, prema Akti, osnovana 2022. godine.

Iz Porezne uprave FBiH na upit portal Tačno.net vezano za rad kriptomata u Tržnom centru Mepas Mall odgovorili su kako u Federaciji BiH oporezivanje trgovine kriptovaluta nije propisano posebnim zakonom.

“S poreznog aspekta shodno odredbama Zakona o porezu na dohodak, u Federaciji BiH propisano je oporezivanje prihoda/dohotka koji ostvare fizička lica (samostalni poduzetnici i građani) na teritoriji Federacije BiH. U članu 12. stav 1. Zakona propisano je da se dohotkom od samostalne djelatnosti smatra dohodak koji fizičko lice ostvari samostalnim trajnim obavljanjem djelatnosti kojom se bavi kao osnovnim ili dopunskim zanimanjem s ciljem ostvarenja dohotka, a u koje se ubrajaju dohoci od: obrta i djelatnosti srodnih obrtu, poljoprivrede i šumarstva, slobodnih zanimanja i drugih samostalnih djelatnosti”, pojasnili su.

Također su naveli da slijedom navedene odredbe u vezi s tretmanom trgovine kriptovalutama, prema mišljenju Federalnog ministarstva financija, od 14. 1. 2022. godine i 29. 3. 2022. godine, radi se o obavljanju samostalne djelatnosti s ciljem sticanja dohotka koja može biti osnovna ili dopunska djelatnost.

Svjesno kreiranje kaosa?

Govoreći o veličini platnog prometa kriptovaluta u BiH, Darko Šljivar, jedan od osnivača DCX Exchange za Tačno.net, istakao je da je ogromna razlika tradinga i konačne isplate.

“Vi možete da trgujete kao u svim ostalim zemljama na burzi, milijuni se neki vrte, ali se ‘ne spušta lopta na zemlju’. Negdje su u zraku ti novci. Kroz trading je prošlo dvije milijarde maraka u prethodnom periodu, u zadnje neke dvije godine, ali ne znači da su te dvije milijarde ostale u BiH. Vi možete kupiti i prodati u svom kriptonovčaniku 50 puta, tu se ostvaruje neki promet, ali to nije realnost oporezivog dijela”, pojašnjava Šljivar.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar