Rakitić će u Hajduku zarađivati golem iznos, evo kako će ga plaćati

Rakitić će u Hajduku zarađivati golem iznos, evo kako će ga plaćati

Rakitić će pojačati konkurenciju veznjaka Hajduka. Osim njega, za tri mjesta u prvih 11 kod Gattusa borit će se Sigur, Žaper, Krovinović i Pukštas, piše Večernji list.

Sve ono što se znalo već danima s noći u subote na nedjelju, točno u ponoć, dobilo je i službenu potvrdu. Jedan od najuspješnijih hrvatskih reprezentativaca, ali i nogometaša općenito Ivan Rakitić (36) postao je novi igrač Hajduka te će prvi put u svojoj profesionalnoj karijeri zaigrati na travnjacima HNL-a.

Gužva u veznom redu

Rakitić je potpisao ugovor s Hajdukom do kraja sezone koja sad počinje, s opcijom produljenja na još jednu sezonu. Od tehničkih informacija važno je naglasiti da će njegova plaća u Hajduku iznositi oko 600 tisuća eura godišnje, ali će većinu te plaće osigurati jedan trgovački lanac koji je sponzor Hajduka, dok će manji dio osigurati sam klub.

Rakitić je prije dolaska u Hajduk bio član saudijskog Al-Shababa gdje je imao zagarantiranih 15 milijuna eura za idućih godinu dana, no odlučio je raskinuti ugovor sa Saudijcima prije isteka i doći igrati u Split za znatno manji iznos. Još jedna od tehničkih informacija koja je potvrđena jest ona da će Raketa u Hajduku nositi dres s brojem 11.

Nema nikakve dvojbe da je ovo jedna od najvećih akvizicija u povijesti hrvatske lige

Kao što je i Hajduk slavodobitno objavio i poentirao na svojim službenim kanalima, Rakitić je najtrofejniji igrač u povijesti koji je došao igrati u HNL. Za one koji nisu svjesni Rakitićeve veličine i važnosti, nije naodmet ponoviti da je riječ o drugom najtrofejnijem hrvatskom nogometašu u povijesti, naravno, iza Luke Modrića.

Tijekom svoje slavne karijere Ivan je igrao u Baselu, Schalkeu, Sevilli, Barceloni i Al-Shababu te osvojio ukupno čak 16 trofeja: četiri La Lige, četiri Kupa kralja, dva španjolska Superkupa, dvije Europske lige, te po jednu Ligu prvaka, SP klubova, europski Superkup i švicarski Kup.

Tijekom svoje karijere postao je jedna od najvećih legendi u povijesti Seville, a uvršten je i na službeni popis 100 najvećih legendi Barcelone

Hrvatskim pratiteljima nogometa Rakitić će najviše ostati u sjećanju po svojoj ulozi na Svjetskom prvenstvu 2018. u Rusiji, gdje je kao dokapetan bio jedan od ključnih igrača pri pohodu hrvatske reprezentacije na povijesnu srebrnu medalju s Mundijala. Osim tog spektakularnog turnira, Rakitić je ukupno za reprezentaciju upisao 106 nastupa te 15 pogodaka. Kad gledamo klupsku karijeru, Rakitić je odigrao 826 utakmica, zabio 114 i suigračima asistirao za 136 pogodaka.

Naravno da nakon ove objave u Hajduku i Splitu vlada pozitivno ozračje. Imati u svojoj momčadi igrače poput Ivana Rakitića i Ivana Perišića dovoljan je razlog za zadovoljstvo navijača te mamac za odlazak na poljudski stadion, koji je i prije ovih dolazaka uvijek bio dobro ispunjen.

Dresovi će se prodavati, atmosfera u startu sezone će biti vrhunska, no što igrački i taktički znači dolazak Rakitića u Hajduk?

Prema onome što smo mogli vidjeti na pripremama Hajduka, trener Gennaro Gattuso će vrlo vjerojatno njegovati sistem 4-2-3-1, u kojem je Hajduk najčešće i igrao posljednjih godina. Međutim, u veznom redu sad se stvara poprilična gužva. Budući da je Gattuso pokazao da smatra Niku Sigura središnjim veznjakom, a ne desnim bekom, za pozicije u sredini, od ‘šestice’ do ‘desetke’ sada će konkurirati Niko Sigur, Mihael Žaper, Filip Krovinović, Rokas Pukštas i Ivan Rakitić.

Naravno, u kadru su još i imena poput Anthonyja Kalika, Noe Skoke, Luke Juraka i Marka Capana, no očekuje se da će se od prvotno spomenute petorke Gattuso morati odlučiti za tri igrača koja će ipak dobiti prednost ispred ostalih konkurenata. Uvijek je dobro imati zdravu konkurenciju u momčadi, a ne samo da se dolaskom Rakitića znatno pojačava konkurencija u sredini, nego će mladi igrači dobiti pregršt savjeta od jednog od najboljih veznjaka u svijetu nogometa u proteklih deset godina.

Ima još što pokazati

Iako je proteklih šest mjeseci proveo u slabijem ritmu u Al-Shababu, Rakitić je prošle jeseni redovito igrao La Ligu i Ligu prvaka sa Sevillom te prema ocjenama bio daleko najbolji igrač andaluzijske momčadi. Ako je prije samo godinu dana mogao pružati takve izvedbe na puno višoj razini, nema pretjerane sumnje da će u ovoj sezoni moći raditi razliku na razini HNL-a.

Uopće u ovoj priči nije bitno tko navija ili ne navija za Hajduk. Puno bitnije je da cijela liga, od igrača pa sve do gledatelja, svi u neku ruku profitiramo Rakitićevim dolaskom. Ipak je riječ o hrvatskoj legendi koja nikad nije igrala HNL. Evo, sad se i to mijenja.

Foto: Ivo Cagalj/Pixsell

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing