Rama odlično zastupljena na Konvenciji HDZ 1990

U Mostaru je u petak održana Programska Konvencija HDZ 1990 na kojoj su predstavljene glavne smjernice političkog djelovanja stranke za predstojeće Opće izbore koji će se održati ove godine, točnije 12. 10. 2014. godine. Na Konvenciji nazvanoj „Budućnost se gradi sada“ prisustvovalo je više od 1500 izaslanika iz cijele Bosne i Hercegovine, a s posebnim štovanjem dočekani i pozdravljeni su izaslanici iz poplavljenih dijelova Posavine.

Na konvenciji stranke uručeno je 2.000 iskaznica novim članovima stranke, a predsjednik stranke Martin Raguž prihvatio je kandidaturu za predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

"Ovo je složen i zahtjevan izazov kojem ću se posvetiti krajnje odgovorno. Svjestan sam težine situacije i zbog toga trebamo slati nove kvalitetne poruke, a ne koristiti prostor za obračun. Ključne poruke trebaju krenuti od kolektivnog šefa države koji treba biti mjesto susreta i dijaloga i pozitivnih poruka i koji će slati te poruke prema državnom parlamentu, Vijeću ministara, susjedima…", kazao je Raguž prihvaćajući kandidaturu Predsjedništva HDZ 1990 za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda na skorašnjim, listopadskim izborima.

Na Konvenciji je Rama bila zastupljena sa 100 izaslanika, a mogla su se vidjeti i zastave Rame. Zapažene pozdravne i programske govore na Konvenciji imali su i Jozo Ivančević kao član Predsjedništva stranke i Ilija Cvitanović kao glavni tajnik stranke. Ugledu i značaju Rame doprinijela je i vokalna skupina Arabela koja je otpjevala himnu Lijepa naša i još nekoliko klapskih pjesama.

Glavni tajnik Ilija Cvitanović pročitao je pozdravno pismo predsjednika HDZ susjedne Hrvatske Tomislava Karamarka, u kojem se ističe da će HDZ RH uvijek pružati potporu za opstojnost i napredak Hrvata u BiH što je, kako je poručeno, krajnji cilj na čijem ostvarenju moraju raditi sve hrvatske stranke u BiH i Hrvatskoj.

Kao gosti Konvencije HDZ 1990 u Mostaru prisustvovali su  i predstavnici stranaka potpisnica Europske deklaracije: zamjenik predsjednika SDS-a Predrag Kovač, Edo Mušić član Predsjedništva SDA, Gradimir Gojer podpredsjednik SBiH-a, kao i predstavnici Fondacije Konrad Adenauer.

"U ime svoje stranke i predsjednika Mladena Bosića, želim vam da na skorašnjim izborima ostvarite najbolji mogući rezultat. Osim što smo zajedno potpisali Europsku deklaraciju mi smo također pripadnici jednog novog pokreta, pokreta za BiH treba donijeti promjene", kazao je pozdravljajući prisutne zamjenik predsjednika SDS-a.

Edo Mušić član Predsjedništva SDA, kazao je da konvencija stranke predstavlja političku analizu onoga što se do sada događalo, potvrđivanje i valorizaciju onoga dobrog kao i korekciju pogrešno urađenog, kao i planiranje aktivnosti za budućnost.

"Politika mora biti kreativna i imati ideje, a vaša stranka to ima. U budućnosti očekujemo da to bude puno snažnije i prepoznatljivije. Naša zajednička odgovornost je podizanje kvalitete življenja i europskih standarda i približavanje ulaska i članstva BiH u NATO savez. U tom smislu doživljavamo i zajedničko potpisivanje Europske deklaracije o europskim vrijednostima, socijalno, tržišno, gospodarski pravdenoj državi od strane naših pet stranaka desnog centra bliskih Europskoj narodnoj stranci", kazao je Mušić, također poželjevši Devedesetci uspjeh u skorašnjim izborima.

Pozdravljajući prisutne, podpredsjednik SBiH-a Gradimir Gojer kazao je da je "došao samo s jednom željom – podržati potpuno novu politiku" s kojom je, kako je kazao, "nedopustivo hrabri Martin Raguž, krenuo u borbu za jednu novu, bolju i uspješniju državu BiH".

"Došao sam podržati vašu hrabrost da kažete 'ne' svakoj vrsti totalitarizma, 'ne' svima onima koji su vas pokušali obmanuti. Ova zemlja mora biti široka za sve njene građane. Za sve Hrvatse, Srbe, Bošnjake i građane naše države BiH. Vi ste na pravom putu da ostvarite takav cilj, a takav cilj bit će moguć na sljedećim izborima. SBiH želi vam da doživite takav uspjeh koji vam neće omogućiti da samo budete dio vlasti nego da i diktirate ritam jer ste vi ozbiljna europska stranka", kazao je Gojer.

Cvitanović: Netko je konačno morao kazati 'ne'

Predsjednik Hrvatskog narodnog saveza (HNS) BiH Drago Džambas, stranke koja se reintegrirala u HDZ 1990, ujedno je i novi član Predsjedništva Devedesetke.

"Geneza nastanka moje stranke, NHI-ja 1998., je slična nastanku HDZ 1990 osam godina kasnije. Dakle, dio osviješćenih Hrvata koji nisu mogli podnijeti samovolju vođa stožernih stranaka i kako tada, tako i danas, ekskluzivnih predstavnika Hrvata ili onih koji koaliraju sa strankama od kojih su programski daleko, ali poslovni interesi su im važniji, ili onih koji ne znaju što je nacionalno, što građansko. Koncept običnog čovjeka koji živi u Bosni je jednostavan – dobrosusjedski odnosi i dobra suradnja sa susjednim državama. Ova stranka, HDZ 1990, posvećena je istinskim ciljevima – kroz demokratske institucije oživjeti interese hrvatskog naroda, ključne esencijalne karike bez kojih ne bi bilo ove, pa i ovakve, BiH", kazao je Džambas.

Džambas je poručio da postoji jasna alternativa kako je kazao, apsolutističkim strankama, koje BiH može učiniti demokratičnijom i gospodarski uspješnom za mlade i pravičnom za Hrvate ali i za sve druge građane i narode.

Obraćajući se nazočnim, glavni tajnik HDZ 1990 Ilija Cvitanović kazao je: "HDZ 1990 je spremnija no ikada da osigura bolji život za Hrvate i sve građane BiH. Pred nama su povijesni izbori i nadam se da ćemo zajedničkim snagama ponovno vratiti ponos hrvatskom narodu i da se naš glas više nikada neće prečuti. Mi smo stranka koja će ponovno narodu dati glas. Hrvati su integralni dio bh povijesti i HDZ 1990 će uraditi sve da budu i konstutitivan dio njene budućnosti. Predstavljamo ozbiljnu političku snagu i potencijal ali i opasnost koji svakodnevno pokušavaju umanjiti naš značaj i koji su rezultatima svoje nazadne politike uspjeli ugroziti položaj Hrvata u BiH i dovesti ga u neravnopravan i ponižavajući položaj. Netko je konačno morao kazati 'ne' takvoj politici i ljudima koji su dominirali 20 godina i netko je morao preuzeti odgovornost promjena".

"Kada se vratite svojim domovima, iziđite među ljude i poručite im da ćemo se istinski boriti za prava i položaj Hrvata i svih građana BiH te da smo spremni napraviti bolje ozračje za sve nas zajedno", poručio je glavni tajnik HDZ 1990.

"Pred nama je jedna od presudnih utakmica za budućnost naše stranke ali i za budućnost našeg naroda. U ovoj utakmici ne ovisi sve samo od predsjednika stranke i Predsjedništva, to ovisi od svakog od nas ovdje, u kojoj ćemo se boriti predano, bez ikakve rezerve i kalkulacija. Nema uspjeha ako za taj uspjeh ne dišemo i ne živimo kao jedan, a vi ste pokazatelj zajedništva HDZ 1990. Nitko nam neće ništa pokloniti i jako je puno onih koji bi najviše voljeli da nas nema i na tom su projektu radili i rade i danas, ali mi smo odlučni da budemo jači nego ikada", kazao je Cvitanović.

Raguž: BiH ne smije ostati izolirana

Najavljen kao 'najeuropljanin BiH' i 'čovjek koji će BiH pomoći da stane na europske tračnice', predsjednik HDZ 1990 održao je govor koji je često bio prekidan pljeskom izaslanika.

Pozdravljajući sve nazočne, a posebno one koji su na Konvenciju pristigli iz područja pogođenim poplavama i kalvarije koje su prošli, Raguž je govorio o nužnosti provedbe presude 'Sejdić i Finci', naglašavajući kako je to početak europeizacije Daytona kao i početak novih, pozitivnih promjena u BiH, koje bi donijele europske vrijednosti, o nužnosti gospodarske reforme, nezaposlenosti, posebice mladih, zastrašivanjima o nemogućnosti suživota, egzodusu mladih iz domovine, hrvatskom političkom pluralizmu itd.

Raguž je postavio i pitanje zašto BiH i dalje pada, unatoč dugogodišnjoj potpori međunarodne zajednice.

"Obilježava se 100 godina od početka II. Svjetskog rata. vrijeme je da se razdori koji su pogađali narode u BiH, i posebice Hrvate, ostavimo iza sebe. Hoćemo li prihvatiti ostati sudionicima koji žele devastirati ovu zemlju i manipulirati s općim i nacionalnim interesima? Nećemo i to je naša poruka", odmah na početku je kazao Raguž.

Ističući kako se ovom konvencijom najvećim dijelom dovršava proces profiliranja HDZ-a 1990, od posljednjeg Izbornog sabora prošle godine, u stranku europske orijentacije iz hrvatskog nacionalnog korpusa, Raguž je kazao da se ne može riješiti stanje u BiH ako zemlja ostane izolirana.

Osvrnuo se na Srbiju, koja je kao sve zemlje punopravne članice EU-a koristila europske fondove za pogođene poplavama iako nije članicom EU-a.

"Zašto to ne bi učinila i BiH. U čemu je problem? Nego se zadužujemo i zadužujemo našu djecu kako bismo krpali rupe u proračunu dok su blokirani resursi energije, proizvodnja i prerađivanje, poljoprivredu itd. Ali zato trebamo vlast koja će učiniti takve promjene", poručio je on.

"Ne možemo krenuti dalje ako ne krenemo u susret jedni drugima, ako se međusobno ne priznamo, ako ne prestanemo s dominacijom, ekskluzivnim pravima, podjelama i destrukcijama. Ovih dana smo platili visoku cijenu jer ne želimo biti dio te politike, ali zato danas možemo imati ovako veličanstven skup. Tu cijenu smo svjesno platili", kazao je Raguž.

"Svi planovi koji su se kovali kako bi nas se ugušilo vraćaju se kao bumerang. Nismo pokleknuli pred ucjenama da moramo formirati bjanko koalicije. Dostojanstvo, samopoštovanje, odgovornost i vizija to je ono čemu težimo", kazao je Raguž, kazavši kako Hvati zajedno s ostala dva naroda moraju preuzeti odgovornost za budućnost BiH te se pokazati kao lideri i ključ rješenja.

Raguž se ovom prlikom osvrnuo i na svoj posjet SAD-u i Njemačkoj. "Oni koji su dominantno utjecali na pronalasku rješenja za BiH, koji su dali doprinos u zaustavljanju rata – umorili su se od nedjelotvorne i manipulativne politike u BiH. Oni više nisu fokusirani na BiH, a bez njih i njihove logističke potpore neće ići. Moramo danas poslati poruku da preuzimamo odgovornost za novu politiku koja se neće služiti lažima, izigravati rokove i manipulirati s nacionalnim i drugim interesima i sakrivati se iza Banja Luke ili Sarajeva", poručio je predsjednik HDZ 1990.

O HNS-u
"Nismo pristali na ultimatume i projekcije koje su mnogi od nas mogli profitirati ministarskim i drugim pozicijama. To je sad pitanje HNS-a. Naša stranačka tijela su demokratski donijeli odluke da na izbore idemo samostalno, a da smo otvoreni za razgovore tamo gdje su Hrvati ugroženi. Druga pozicija je bila jednu listu svugdje. Mi smo odlučili da baš nije nužno da jedna lista bude u, primjerice zapadnoj Hercegovini. Ne znam od koga su tamo Hrvati ugroženi, ako ne od naših loših politika? I HNS treba reformu, gdje neće biti ekskluzivnih prava, gdje je potrebna sva pamet, vjerska, kulturna i politička. Mi želimo sudjelovati u takvim procesima, a ne u manipulaciji HNS-om, gdje se ne polaže račn pred izbore, gdje se stvara privid jedinstva dok se pokušava udariti na drugu najjaču političku opciju trenutno, a vidjet ćemo kako će biti nakon izbora".

O mladima
"Puno mladih u posljednje vrijeme je ušlo u našu stranku i vidjeli ste što znači ideja, mladost, čistoća politike i to mora biti naš put. Kad ja prvi ne budem za taj put, izbacite me kroz prozor."
O ženama u HDZ-u 1990
"Ova vrsta dinamike i energije koje su pokazale naše članice, naše žene, naše majke i sestre, odgovornost o jasnoću stavova – one su među našim najjačim karikama i moramo im uvijek odavati priznanje".

O krađi glasova
"Imali smo prijedlog za promjenu izbornog zakona – nije prihvaćeno. Za elektroničko glasovanje – nije prihvaćeno. Za providne kutije – nije prihvaćeno. I dalje ćemo predlagati i nećemo se umoriti. Ali, mi znamo koliko je bilo nevažećih glasova. Mi znamo što znači 5.000 nevažećih glasova u Mostaru, prošli put za našu opciju. Znači čovjek čeka četiri godine, izađe na izbore i dadne glas, a netko ga prekriži. Imamo svi odgovornost da budemo dio regularnih izbora i da vlast bude izborna volja naroda, a ne nekih olovki i kružića, nečijih fotoaparata ili 100 maraka. Dosta je toga".

"Ruksak na leđa i među ljude"
"Mi smo stranka koja je duboko svjesna da moramo i možemo uspjeti samo ako smo tim. politika se odnarodila, otuđila od čovjeka. Ono što ja želim nakon ove konvencije je ruksak na leđa, patike i – među ljude. Nema velikih, megalomanskih troškova. Bit će to mukotrpno. Ljudi su izvarani, izmanipulirani do besvijesti. Nije lako steći povjerenje i dobiti glas. Ali, isto tako, više od 50 posto ljudih po relevantnim istraživanjima još uvijek ne zna kome će dati glas. To je ogroman prostor. Pa pazite, tko će onda odlučivati umjesto nas ako 50 posto ljudi ostane kod kuće? To je ogroman prostor, uđimo u taj prostor, zadobijmo povjerenje ljudi i uvjerimo ih da ćemo opravdati njihovo povjerenje".

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar