Rama ponovno na listama sramote

Rama ponovno na listama sramote

ZAHVALJUJUĆI ORIGNALNOM POKUŠAJU DOBIVANJA GLASOVA KRAĐOM IDENTITETA RAMA POSTALA TOP TEMOM U HRVATSKIM MEDIJIMA ALI I U POLICIJI

Slobodna Dalmacija

Mediji u Bosni i Hercegovini raspisali su se o makinacijama koje se događaju s dopisnim glasovanjem na lokalnim izborima, zakazanima u susjednoj zemlji za 2. listopada. Sve je, naime, veći broj slučajeva gdje se birače mimo njihova znanja odjavljuje s matičnih adresa i prijavljuje za dopisno glasovanje preko pošte iz cijelog niza gradova u Republici Hrvatskoj.

Posljednji takav zabilježen je u Stocu, a sve je završilo na policiji. Zorica Ibrahimović, rođena u Goraždu i posljednjih godina nastanjena u Radimlji, prijavila je policajcima da je njezino osobnu iskaznicu zlouporabio kandidat bošnjačke Stranke demokratske akcije Salmir Kaplan, i to na način da ju je odjavio s glasačkog popisa u Stocu i registrirao za glasovanje preko pošte u Splitu.

Par sati poslije istu je prijavu u policijskoj postaji podnio i Safet Ibrahimović, tvrdeći da je mimo svoje volje i znanja registriran kod Središnjeg izbornog povjerenstva BiH za glasovanje preko pošte u Splitu. U cijeli slučaj, nakon prijave policiji, uključio se i državni odvjetnik u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Sumnjiva adresa

Novinari su provjerili popise registriranih birača na stranici Izbornog povjerenstva (izbori.ba) i ustanovili da su sestra i brat Ibrahimovići uistinu prijavljeni za dopisno glasovanje iz Splita. Dvojac je, doznaje se, u policiji ispričao da nisu nikome dali suglasnost da ih odjavljuje iz Stoca, već su drugim povodom ustupili kopiju osobne, i to u vrijeme podjele bajramskih paketića.

Mediji u BiH već mjesecima su opozoravali na ovakve stvari pa je na koncu reagiralo Izborno povjerenstvo, odbijajući čitavom nizu osoba dopisno glasovanje. Na popisu odbijenih je i Šefkija Sulejmanović, inače u rodbinskim vezama s Ibrahimovićima. Službenicima povjerenstva bilo ja sumnjiva jedna splitska adresa (ne navodi se koja) zbog velikog broja prijavljenih na njoj. Uz to, mostarski su mediji već prije pisali o dvjestotinjak osoba iz Mostara prijavljenih za glasovanje u Stocu, te da se uglavnom radi o Bošnjacima.

Na hrvatskoj strani upravo zbog dopisnog glasovanja vrije u Prozor-Rami. Vladajući HDZ 1990. optužuje Čovićev HDZ da se poslužio istim metodama, a sve kako bi se dočepali vlasti u Općini s jednim od najvećih lokalnih proračuna u BiH, zahvaljujući naknadama za struju proizvedenu u akmulacijama i hidrocentralama na njihovu području. Josip Juričić, pomoćnik i desna ruka načelnika dr. Joze Ivančevića, kaže nam da je kod njih još drastičniji slučaj nego u Stocu.

– Mi smo ustanovili nekih 60 adresa u Hrvatskoj na kojima se prijavljivalo birače s područja Prozor-Rame za dopisno glasovanje, počevši od Zagreba, Senja, Polače, preko Bjelovara i Velike, do Solina, Drniša, Sinja i Imotskog. Na nekima od tih adresa je i po 10 ljudi registriranih za dopisno glasovanje.

Šok u Rami

Mahom se radi o biračima koji žive u SAD-u, Njemačkoj, ali ima i onih koji su cijelo vrijeme u Rami i ostali su šokirani kada su shvatili da ih nema na biračkim popisima, odnosno da je netko zloupotrijebio njihova imena. To nije konačan broj jer nam se iz dana u dan javljaju novi slučajevi – ističe Juričić i dodaje da im odmah sugeriraju da prijevaru prijave policiji u Hrvatskoj.

Prema njegovim riječima, u cijelu priču uključili su se i javnobilježnički uredi u RH. Tako navodi slučaj iz Metkovića gdje se bez nazočnosti odjavljenih birača ovjeravaju izjave s punomoćima vlasnicima stanova i kuća na čijim su adresama prijavljeni, a kako bi mogli primiti glasačke listiće.

– Mi imamo popratno pismo kandidata HDZ-a Ante Pavličevića u kojemu on izvješćuje vlasnike tih stanova i kuća da će osobno doći po kuverte s biračkim listićima. Zato upozoravamo vlasnike s tih adresa da se ne upuštaju u takve rabote jer krše zakon i sudjeluju u nečem ilegalnom – upozorava Juričić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar