• Juniorski sastav ramskih mažoretkinja na Blidinju obilježio 9. rođendan
  • Juniorski sastav ramskih mažoretkinja na Blidinju obilježio 9. rođendan
  • Juniorski sastav ramskih mažoretkinja na Blidinju obilježio 9. rođendan
  • Juniorski sastav ramskih mažoretkinja na Blidinju obilježio 9. rođendan
  • Juniorski sastav ramskih mažoretkinja na Blidinju obilježio 9. rođendan

Juniorski sastav ramskih mažoretkinja na Blidinju obilježio 9. rođendan

Mažoretkinje Rama osnovane su u ožujku 2012. godine. Već dugi niz godina djelu kao živi suvenir Općine Prozor-Rama. Sudjeluju na državnim i europskim natjecanjima. U ovih devet godina postojanja, iza sebe su ostavile brojna priznanja i brojne medalje, i ne namjeravaju stati na tome. Svoj tim žele dovesti do savršenstva, kako bi Ramu predstavile kao najljepše mjesto na svijetu. S obzirom na trenutnu situaciju ovo je prvi rođendan koji su proslavile izvan Rame i bez publike te su se odlučile za izlet u Park prirode Blidinje.

KAKO DJELOVATI ODGOJNO I MOTIVACIJSKI NA DJEVOJKE?

Prije svega moja mažoret ljubav započela je prije devet godina, a danas ju prenosim na nove nasljednice. Kao mala djevojčica, koja je imala svega deset godina došla sam do svog dječačkog sna. Došla sam na mjesto trenera, a tu sam se uvijek zamišljala dok bi vježbala na igralištu. U početku naš tim je brojao svega tridesetak članica, a danas sa ponosom mogu reći kako naš tim prelazi brojku od stotinu članica, koje su raspoređene u dobne sastave. U siječnju 2020. godine završila sam školu trenera i tako postala licencirani trener. Uloga glavnog trenera nije mala stvar. Ponekad izgleda teško i mukotrpno, ali kako kažu „Trnovit je put do zvijezda“ i „Bez muke nema nauke“. Ovo su dvije rečenice koje meni daju snagu i zajedno sa ostalim trenericama uspijem realizirati svaku zamišljenu ideju. Prije svega, trener mora biti glavni izvor motivacije za cure. Glavni izvor njihovog osmijeha i njihove želje za plesom. Pored toga, svaki trener treba djelovati odgojno na mlade sportaše. Uz obitelj i školu, sportsko druženje je jako važan socijalni faktor. Jednako ne mogu postupiti prema svakom sastavu, jer najmanje djevojčice sustav sporta gledaju kroz igru. Igra i razvoj motorike su nam glavni čimbenici usvajanja novih vještina sa štapom i znanja na treningu kod djece. Djevojke u adolescenciji ne trebam poticati na red i rad, jer one su svjesne da su uzor korištenjem svojih interakcija za napredovanje cijelog tima. Tu su da pokažu pojedincu gdje pripada, tj. imaju sposobnost predviđanja njihovih reakcija i razumijevanje tuđih osjećaja, jer su one cure koje su prošle kroz to i koje znaju kako reagirati u određenim situacijama. Tu smo da jedna drugoj budemo sestre i to nam je zapravo najveća motivacija koju posjedujemo. Svi za jednu, jedna za sve. To je naš moto. Istaknula je, Martina Škarica, jedna od trenerica.

KAKVE VJEŠTINE I OSOBINE POSJEDUJE JEDNA MAŽORETKINJA?

Biti mažoretkinja nije mala stvar. Mažoretkinja stoji iza imena svoga grada i njezin zadatak je donijeti uspjeh cijeloj zajednici. Tehniciranje sa štapom bitna je karakteristika mažoretkinja što ih razlikuje od ostalih plesnih oblika te ih čini zanimljivijima. Različite figure u radu sa plesnim koracima i promjenama formacija mogu učiniti koreografiju kvalitetnijom i zanimljivijom publici pa je stoga na nama koreografima veliki zadatak i veliko odricanje vremena kako bi upotpunile promjenu i plesni korak. Kada govorimo o izgledu mažoretkinja, ono se očituje kroz posebnu vrstu uniforme koja se sastoji od kape, sakoa, suknje i čizama. U nižim dobnim sastavima najčešće se koristi druga vrsta obuće, no apsolutno sve moraju imati istu obuću. Kadetkinje plešu u tenisicama, dok juniorke i seniorke u čizmama. Mažoretkinje svojom ljepotom i plesom zabavljaju publiku. Body design je bitan element svih vrsta plesa. Na licu je neizmjerno važan osmijeh koji mora biti maksimalan, uvježban i profesionalan. Osmijeh se vježba tijekom cijele godine na treninzima. Drugi važan element je držanje ili stav svake cure. Bitni su elementi kao što su držanje glave, ramena, ruku, prsa, struka, bokova, nogu. Dobro držanje znači samouvjereni položaj tijela. Treći važan element je frizura i šminka. Sve djevojke moraju imati isti make-up i istu frizuru. Dobrom šminkom moguće je postići najbolji izraz lica djevojaka pri samoj izvedbi koreografije.

ŠTO JE SA NATJECANJIMA SADA ZA VRIJEME PANDEMIJE?

Na pandemiju gledamo kao na neku prepreku koja je tu samo privremeno. Jedno vrijeme smo bile primorane zaustaviti treninge i povući se u tople domove. No, za nas to nije trajalo dugo. Početkom siječnja vratile smo se u svakodnevnicu i nastavile planirati događaje za travanj i svibanj. Državnih i Europskih prvenstava još nema, ali nadamo se da će se i to uskoro pojaviti te da ćemo Ramu predstavit u svijetu mažoret boja. Trenutno nastojim sve sastave pripremiti za koncert, a o kakvom koncertu će biti riječ, ne bih vam još otkrila. Poželjele smo se najviše domaće publike, pa ćemo prvo pred njih stati sa najljepšim osmjesima.

KAKVE VRSTE TRENINGA ODRAĐIVATE?

U novu sezonu ušle smo sa još intenzivnijim i težim treninzima. Prvenstveno naše cure moraju biti kondicijski spremne i svakodnevno raditi na snazi. Za takve treninge imamo posebno zaduženu trenericu, a to je Matea Prskalo. Cure sa njom odrađuju pripremu za nove izazove. Također, pored kondicijskih priprema važan temelj je tehniciranje sa štapom, a za to smo zadužene, trenerica Matea Anić i ja. Vjerujem da će se naše odricanje isplatiti u svakom smjeru i da ćemo ponosno moći stajati ispred ovog kluba, koji je naša druga obitelj. Njihov uspjeh je naš dodatni vjetar u leđa, jer sve radimo iz ljubavi. Ljubav je pokretač svega!

KAKVI SU VAM DOJMOVI POVODOM DEVETOG ROĐENDANA?

Prvi rođendan koji smo proslavili izvan naše Rame i bez publike. Kako još uvijek ne možemo planirati događaje koji se održavaju u dvoranama, odlučili smo organizirati jednodnevni izlet na Blidinje. Poželjeli smo se druženja i stvaranja zajedničkih uspomena. Naime, u 2020. godini ostali smo uskraćeni, ali evo ja se nadam kako je „najgore“ razdoblje prošlo i da će se stvari sa ljepšim vremenom početi vraćati u normalu. U drugu ruku, drago nam je da ostvarujemo nova prijateljstva, i da uživamo u zajedničkim blagodatima koje posjedujemo u našoj prelijepoj Bosni i Hercegovini. Deveti rođendan zasigurno će nam ostati urezan u pamćenje, jer smo se suočili sa velikim smijehom i zabavom. Ostat će nam u lijepom sjećanju, upoznali smo osobe jako vedrog i dobrog duha, te smo postigli nova znanja, vještine i iskustva. Zahvaljujem svim djelatnicima što su nas ugostili, sa osmijehom smo se vratile kući i sa još većom motivacijom za rad.

Fotografije pripremila i obradila službena fotografkinja Mažoretkinja Rama, Matea Beljo.

 

Izvor: Blidinje.NET

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar