• RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište
  • RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište

RAMSKI SIR: Spravljen od mlijeka s domaćih pašnjaka spreman za tržište

Sir je kroz povijest uvijek bio omiljena hrana. Još kada je spravljen od mlijeka krava koje su pasle ramskim planinskim pašnjacima, onda je to nešto zaista posebno. Baš ta priprema odvela je našu foto patrolu u mljekaru Gmići Prom d.o.o. Prozor-Rama gdje se već nekoliko mjeseci priprema sir za tržište u BiH, a vjerujemo i za europsko.

Pri samom dolasku dočekala nas je stroga kontrola. Odmah dezinfekcija i opremanje u zaštitnu opremu kako se ne bi kojim slučajem narušio proces od grijanja mlijeka do sirenja i zrenja sira.

Iako se na početku činilo kako su Milenka i Nikolina veoma stroge i ozbiljne pokazalo se sasvim nešto drugo. Čistoća i kontrola ulaska u mljekaru da, ali radna atmosfera je zanimljiva i vesela.

Ivan je dovezao mlijeko, a one su se uz osmijeh i razgovor dale u grijanje i sirenje mlijeka.

„Svaki dan obradimo od 400 do 500 litara mlijeka koje dovozim s Proslapa. Mi bismo obradili i pravili još više sira da ima domaćeg mlijeka. Ukoliko ga ne bude i ako budemo proširivali proizvodnju onda ćemo morati nabavljati mlijeko iz drugih krajeva”, kazala je Milenka pokazujući mlijeko koje se grije i priprema za sirenje.

U daljnjem razgovoru naglasila je: „Drago bi nam bilo kada bi i drugi proizvodili mlijeko i mi bismo to sve otkupljivali. Uvjereni smo da će biti još proizvođača.“

Pratili smo cijeli proces kako bi se naši čitatelji upoznali s izradom sira, a kvalitetu će morati sami isprobati

Nakon grijanja mlijeka započinje proces sirenja, zatim rezanje i stavljanje u kalupe te pod pod presu.  Kada se taj proces završi onda slijedi stavljanje u slanu vodu. Nakon soljenja stavlja se na posebne police za zrenje.

„Od 400 litara izađe 40 kilograma sira. To znači da je kilogram sira od 10 litara mlijeka. Pravimo masni, polutvrdi i tvrdi sir te posebni premium. Da bi sir sazorio potrebno je od dva i pol do tri mjeseca za ovaj mali od kilograma. Za veliki sir od  dva kilograma do dva i pol potrebno je četiri i po do pet mjeseci. On se svaki dan prevrće i nadzire zrenje.“

Da je potrebno prevrtanje Milenka i Nikolina su razgovarale te prevrtale sir na policama. Uvijek se usputno prebaci koja zgoda ili šala tako da je ova mala vrijedna ekipa uvijek vesela, a vrijeme rada prođe brzo.

Kada sir bude suh nakon određenog vremenskog razdoblja premazuje se. I kada je sve skoro gotovo stižu i naljepnice s oznakom naziva sira i proizvođača.

Ramski sir dobiven od mlijeka krava koje su pasle po ramskim pašnjacima stiže na police u trgovine.

I prije izlaska na tržište mnogi su čuli za proizvodnju te sami svrate u mljekaru i nabavljaju sir. Naravno, ponovno se vraćaju.

Ima jedna stara poslovica koja kaže: „Jezik ženu bije, sir vino pije.“ Zasigurno će se po ovom Ramskom siru kreirati neke nove narodne izreke.

Sve je ovo uzaludna priča dok se ne proba ova ukusna delicija. Stoga u trgovinama uskoro potražite na policama među mliječnim proizvodima i Ramski sir mljekare Gmići Prom d.o.o., Prozor-Rama. To je okus koji se pamti!

Za informacije o siru i prodaji može se kontaktirati na brojeve: +387 63 079 050 i +387 63 823 068.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar