• Ramski UNIS poklonili Kalesiji
  • Ramski UNIS poklonili Kalesiji
  • Ramski UNIS poklonili Kalesiji
  • Ramski UNIS poklonili Kalesiji
  • Ramski UNIS poklonili Kalesiji

Ramski UNIS poklonili Kalesiji

Dio strojeva poslan je na „remont“ u Kalesiju odakle se nikada nije vratio. Proizvodi UNIS TOK-a Kalesija izvoze se u Austriju, Njemačku, Srbiju, Crnu Goru, Francusku, Mađarsku, Italiju, Hrvatsku i Tursku. Na ramskim mašinama  u Kalesiji radi 220 radnika. A gdje su ramski radnici?

Općina Prozor-Rama na čelu s načelnikom Jozom Ivančevićem stalno je pod pritiskom otvaranja radnih mjesta. Teško ide ali se intenzivno  radi na tome. Nitko se ne pita zašto je tako!

Sadašnje vodstvo općine  ne može popraviti ono što je uništeno puno  prije nego što su novi ljudi preuzeli vođenje. Najbolji primjer uništavanja onoga što su pripadnici HVO sačuvali u ratu je tvornica UNIS.

UNIS – Tvornica pogonsko kočionih sistema Prozor bila je jedna od tvornica koja je prije domovinskog rata upošljavala oko 400 naših sugrađana. Tvornica je bila opremljena najsuvremenijom strojevima i postrojenjima. Radnici na njima postali su dobri, čak vrhunski stručnjaci. Suvremene tehnologije primjenjivane su u proizvodnji pogonsko kočionog sustava za bicikla, ali i otkivaka za ležajeve, za lančanike, matice za željeznicu i uslužne radnje termičke obrade, površinske zaštite i slično.

Pred rat je tvornica stala sa proizvodnjom. U ratu je služila za potrebe Brigade Rama. Unatoč teškim vremenima, sva oprema je sačuvana  upravo pažnjom i trudom HVO-a i Brigade Rama. Nakon rata je prepuštena civilnim vlastima kako bi služila na dobrobit narodu Rame.

Došao  je privatizacijski val. Tvornica je stavljena pod interes županije i njome upravlja Fond za privatizaciju HNŽ-a sa sjedištem u Mostaru. Član upravnog odbora tog  fonda je i jedna osoba iz Rame. Ono što su sačuvali pripadnici HVO-a politički moćnici su za osobnu korist „poklonili“ drugima.

Oprema vrijedna desetak milijuna maraka – najmoćnije postrojenje za toplo i hladno kovanje čelika „Nacional“, dvije šestotonske prese Komatsu, drugi kovački strojevi, peći za žarenje Aichelin, linije za niklovanje i cinkovanje, linije za fosfatiranje, vrijedni alatni strojevi, šestovreteni automati, strojevi za zavarivanje trenjem, montažne linije – sve to je bilo nepotrebno novim „investitorima“. Odglumljena je prodaja za staro željezo, a zapravo su postrojenja za dobre novce otpremljena u pravcu Kalesije, Knina, Valjeva, Donjeg Vakufa…

Dio strojeva poslan je na „remont“ u Kalesiju odakle se nikada nije vratio. Proizvodi UNIS TOK-a Kalesija izvoze se u Austriju, Njemačku, Srbiju, Crnu Goru, Francusku, Mađarsku, Italiju, Hrvatsku i Tursku.

Tvornica je 100 % u privatnom vlasništvu i trenutno zapošljava 220 radnika. Ključne karakteristike poslovne politike su stalna ulaganja u cilju podizanja proizvodnih mogućnosti na još veći nivo, te kvalitet proizvoda i zadovoljstvo kupca kao cilj i mjera uspjeha poslodavca i svih zaposlenih.

Upravo ovih dana je natječaj u Kalesiji za nove radnike koji rade na ramskim strojevima poslanim na „remont“.


Konkurs za prijem 15 radnika u UNIS TOK d.o.o. Kalesija

Nezavisni kalesijski Portal

Pratite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku

Datum: 04.02.2016.

UNIS TOK d.o.o. – Tvornica odbojno vlačnih naprava i otkivaka Kalesija

Raspisuje
O G L A S
Za prijem u radni odnos

Mašinski tehničar SSS ……………………………………………….. 15 radnika
Za obavljanje poslova mašinske struke u zavisnosti od ambicija kandidata.

Očekujemo inventivne i kreativne kadrove, motivisane za rad u izvozno i razvojno orjentisanoj proizvodnoj firmi.

Lični dohodak po dogovoru.

Uz prijavu dostaviti:
– biografiju,
– kontakt podatke ,
– kopije dokumenata: diploma o završenoj školi kao i druge diplome o stečenim znanjima
– uvjerenje sa Biroa za zapošljavanje.

Konkurs je otvoren 10 dana od dana objavljivanja.

Prijave slati na adresu:
UNIS TOK d.o.o.
( prijava na konkurs)
Ul.Senada Hodžića –Mehdina 34. 75260 Kalesija ili na E-mail:[email protected]


Svi bismo se trebali upitati i provjeriti tko je i iz koje stranke bio na čelu općine, na čelu upravnog odbora UNIS-a i član Fonda za privatizaciju u vrijeme bezočnog uništavanja.

Uskoro novi detalji o toj prodaji i daljnjoj privatizaciji, kreditima i bijegu.

B.I.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar