Raspad HDZ-a u Bosni, zavadile se braniteljske udruge

Raspad HDZ-a u Bosni, zavadile se braniteljske udruge

Branitelji iz Jajca, Bugojna i Uskoplja napustili Udrugu dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, piše Dnevni list.

Prošlo je točno mjesec dana od održavanja 7. redovitog izborno-izvještajnog Sabora Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a HB Središnje Bosne.

Iako se pokušalo zataškati, Dnevni list doznaje iz vrlo pouzdanih izvora kako se na Saboru dogodio raskol uslijed kojeg su tri općinske podružnice, one iz Bugojna, Jajca i Uskoplja napustile veteransku braniteljsku Udrugu. I ovaj put se pokazalo da tamo gdje se vrte veliki novci ‘đavo’ uzima procese i ljudsku pamet u svoje ruke.
Nekoliko lokalnih medija u Središnjoj Bosni je na marginama svojih stranica telegrafski kratko prenijelo vijest o održavanju Sabora te informaciju da dosadašnji predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana HVO-a Drago Smoljo nastavlja voditi ovu braniteljsku županijsku organizaciju.

Zabrinjavajući sukob

S druge strane Dragovoljci i veterani HVO-a iz Jajca, Uskoplja i Bugojna upozoravaju kako je Drago Smoljo već 12 godina na čelu Udruge te kako za svih 12 godina nikada nije podnio financijsko izvješće o radu Udruge. Optužuju kako nisu niti upoznati s financijskim stavkama što otvara prostor za sumnju u Smoljino djelovanje.

Dalje navode kako već godinama traže da se ovakvo ponašanje Drage Smolje promijeni te da odstupi s te dužnosti. Dragovoljci iz tri disidentske općinske podružnice ne mogu trpjeti da ih se već godinama ignorira i da su više puta preglasavani, a njihovi zahtjevi za izborom drugog predsjednika odbijani bez obrazloženja.

Zabrinjavajući sukob među braniteljskom populacijom itekako se odražava na političko stanje na terenu i dolazi u trenutku kada to ponajmanje treba i odgovara ionako posrnulom HDZ-u BiH. Nezadovoljstvo je time veće jer branitelji itekako detektiraju problem. Naime radi se o ogromnim sredstvima iz proračuna koja bez kontrole i nadzora su, kako optužuju iz Jajca, Bugojna i  Uskoplja, u službi jedne osobe koja imaju potpis stradanja Hrvata Središnje Bosne.

Među braniteljima se špekulira kako veliki dio sredstava, neki spominju velike iznose, zapravo dolaze u ruke Marinka Čavare, čovjeka s američke crne liste koji neskriveno pruža političku zaštitu Smolji.

S obzirom da se radi o nemalim iznosima u posljednjih 12 godina, kako nezvanično doznajemo udruge su se obratile tužiteljstvu i traže otvaranje istrage protiv Drage Smolje, a uskoro bi ova tema mogla bit i na stolu političkih stranaka sastavnica HNS-a.

Bogaćenje na stradanju Hrvata

U pozadini ovog sukoba očekuje se i reakcija hrvatskog ministra vanjskih poslova Grlića Radmana, koji je jako osjetljiv na stradanje Hrvata Bugojna i jako puno se zauzima za njih u svom mandate. Smatra se da je ovakav scenariji prst u oko i Radmanu i velikoj tragediji Hrvata Bugojna jer netko na toj tragediji zapravo se kontinuirano bogati.

Nezadovoljne su i druge općinske organizacije branitelja koje bi mogle uskoro slijediti put ove tri organizacije i onda bi ova krovna udruga ostala bez novca u županijskom proračunu.

Oni istinski branitelji i stradalnici davno su upozoravali na ovakva događanja zbog čega i jest došlo do formiranja brojnih braniteljskih udruga koje dobivaju mrvice dok se pojedini političari svjesno bogate na velikom stradanju Hrvata Središnje Bosne.

U predvečerje lokalnih izbora komadanje braniteljskih udruga je najmanje trebalo i lokalnim političarima koji su jako nezadovoljni ovim raspletom jer im se ugrožava politički koncept na lokalnim izborima.

Ovo je prvi put da se događa ovakva eskalacija i samo je pitanje dana kada će se ona proširiti jer je neodrživa i nepodnošljiva netransparentnost u radu ovakve jedne temeljne braniteljske udruge. 

Izvor: J. S./Dnevni list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar