Rat se širi, Netanyahu najavio snažnu akciju na sjeveru

Rat se širi, Netanyahu najavio snažnu akciju na sjeveru

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u srijedu posjetio granicu s Libanonom na sjeveru zemlje, gdje je rekao da je Izrael spreman na snažno djelovanje na tom području.

“Tko god misli da nas može povrijediti i da ćemo mi sjediti mirno, pravi veliku grešku. Mi smo spremni za veoma snažnu akciju na sjeveru. Na ovaj ili onaj način, povratit ćemo sigurnost na sjeveru”, izjavio je. Gradovi na sjeveru Izraela bili su česta meta zračnih napada libanonske militantne grupe Hezbolah, a ovog su tjedna napadi izazvali šumske požare koji su se proširili širom sjevera države, prenosi Reuters. Izrael i Hezbolah razmjenjivali su napade u posljednjih mjeseci dok traje rat u Gazi, izazivajući strah od širenja konflikta. Hezbolah je pak obznanio kako ne želi širenje sukoba ali da će reagirati ako to bude potrebno.

“Hezbolah ne nastoji proširiti sukob s Izraelom, ali je spreman voditi svaki rat koji mu bude nametnut”, rekao je u utorak tv postaji Al-Jazeeri zamjenik vođe Hezbolaha šeik Naim Kasem.

Hezbolah kojeg podržava Iran, posljednjih osam mjeseci razmjenjuje vatru duž graničnog pojasa s Izraelom i to se događa paralelno s ratom u Gazi. Međunarodna zajednica strahuje da bi mogao izbiti sukob još širih razmjera među teško naoružanim protivnicima. Nasilje, koje je mjesecima osciliralo, posljednjih je dana eskaliralo.

Hezbolah je u utorak objavio da je drugi dan zaredom lansirao eskadrilu bespilotnih letjelica na izraelsku vojarnu, nazvavši taj potez odgovorom na smrtonosan izraelski napad na Libanon. Sukobi dvije strane su najgori od 2006. godine kada su Izrael i Libanon vodili rat zbog kojeg su desetine tisuća ljudi s obje strane morale napustiti svoje domove u blizini granice.

Izvor: WSJ.com

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar