RAT U UKRAJINI: “Ovo je Rusima zadnja pobjeda, krećemo u protuofenzivu.”

RAT U UKRAJINI: “Ovo je Rusima zadnja pobjeda, krećemo u protuofenzivu.”

Ukrajinske snage su nakon pada regije Luhansk zauzele nove obrambene položaje u regiji Donjeck, u kojoj i dalje kontroliraju velike gradove. Uz to, planiraju pokrenuti protuofenzivu na jugu zemlje.

Guverner Luhanska Serhij Hajdaj je nakon višetjedne bitke za Lisičansk, grad čijim je osvajanjem Rusija preuzela kontrolu nad Luhanskom, rekao da je ta bitka omogućila ukrajinskim snagama da utvrde položaje u Donjecku kako bi “tamo otežala Rusima situaciju”. Hajdaj je još jednom zamolio ukrajinske saveznike na Zapadu da pošalju još oružja, ustvrdivši da će ukrajinska vojska pokrenuti protuofenzivu čim bude imala dovoljno dalekometnog oružja.

“Ruska taktika će biti ista. Prvo će pucati na sve artiljerijom, ali bit će im teško osvojiti teritorij”, rekao je Hajdaj. Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je kako se Ukrajina nada da će pokrenuti ofenzivu na jugu zemlje. “Ovo je zadnja pobjeda Rusa na ukrajinskom teritoriju. Ovo su bili gradovi srednje veličine (Severodonjeck i Lisičansk, op.a.), a za to im je trebalo vrijeme od 4. travnja do 4. srpnja, to je 90 dana. Toliko gubitaka…”, rekao je Arestovič.

“Zauzimanje gradova na istoku znači da je 60% ruskih snaga sad koncentrirano tamo i bit će im teško preusmjeriti ih na jug, a više nema snaga koje mogu dovesti iz Rusije. Platili su visoku cijenu za Severodonjeck i Lisičansk”, rekao je savjetnik Zelenskog.

Sam predsjednik Zelenskij sinoć je rekao da se ukrajinske snage nastavljaju boriti usprkos povlačenju iz Lisičanska. “Naše oružane snage odgovaraju, uzvraćaju udarce i uništavaju ofenzivni potencijal okupatora iz dana u dan. Moramo ih slomiti. To će biti težak zadatak koji iziskuje vrijeme i nadljudske napore. Ali nemamo alternative”, rekao je Zelenskij.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar