Razbijena velika kriminalna i ucjenjivačka mreža na internetu: Od žrtava uzeli više od 100 milijuna

Razbijena velika kriminalna i ucjenjivačka mreža na internetu: Od žrtava uzeli više od 100 milijuna

SAD su u ponedjeljak objavile kako su uz pomoć više zemalja uništili veliku kriminalnu i ucjenjivačku mrežu na internetu koja je od žrtava otela više od sto milijuna dolara.

Maligni računalni programi Gameover Zeus i Cryptolocker onesposobljeni su no njihov idejni tvorac ruski bjegunac Evgenij Bogačev na slobodi je i mogao bi uspostaviti novu kriminalnu mrežu u vrlo kratkom roku, upozorilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Prema podacima kojima SAD raspolaže posljednja poznata adresa Bogačova je crnomorsko mjesto Anapa u Rusiji.

Program Gameover Zeus je ulazio u računala žrtava preko e-mailova, pronalazio je financijske podatke s kojima je praznio njihove bankovne račune. Program Cryptolocker je pak preuzimao i šifrirao podatke s računala žrtava te ih je tek nakon plaćanja otkupnine dešifrirao.

Programi napali do milijun računala diljem svijeta

U akciji gašenja velike kriminalne mreže sudjelovale su i pravosudne snage Kanade, Francuske, Njemačke, Luksemburga, Nizozemske, Ukrajine i Britanije a koordinator je bio europski centar za cyber kriminal u Haagu.

Programi su napali između 500 tisuća i milijun računala širom svijeta.

Zeus je jedan od najuspješnijih računalnih programa za krađu dosad.

Kriminalna je skupina uz pomoć Cryptolockera samo u prva dva mjeseca od puštanja u optjecaj programa iznudila za dešifriranje podataka 27 milijuna dolara od žrtava.

Među žrtvama iznude bila je i policijska stanica u Massachusettsu čije su istražni dosjei blokirani šifriranjem.

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je da su ukrajinske vlasti u svibnju zaplijenile glavne servere za Gameover Zeus u Kijevu i Donjecku.

Izvor: http://index.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing