Razorni udar uragana Ida u SAD-u

Razorni udar uragana Ida u SAD-u

Uragan Ida, koji je u nedjelju stigao do obale Louisiane kao uragan kategorije 4, uz vjetrove od oko 240 kilometara na sat, prolome oblaka i visoke valove koji su potopili velik dio obale, oslabio je na kategoriju 1 po Saffir-Simpsonovoj ljestvici. -prenosi Jutarnji.hr

Uragan i dalje nosi razorne vjetrove i poplave u nekim dijelovima jugoistočne Louisiane, priopćio je Nacionalni centar za uragane (NHC).

Ida se sada nalazi oko 30 kilometara jugoistočno od Baton Rougea, uz vjetrove od 155 kilometara na sat, objavila je NHC. Nastavlja se kretati dalje u unutrašnjost prema jugoistočnom dijelu Louisiane. Prema trenutačno dostupnim podacima, jedna osoba je poginula nakon što je na nju palo drvo.

image

New Orleans, Louisiana Patrick T. Fallon/AFP
image

Scott Olson/AFP

image

Mark Felix/AFP

image

Mark Felix/AFP

Tijekom sljedećega dana očekuje se brzo slabljenje uragana, no, upozorava NHC, očekuje se da će Ida još nekoliko sati ostati u kategoriji uragana

Cijelo područje New Orleansa u nedjelju nešto nakon 19 sati zbog uragana je ostalo bez električne energije. Kako je priopćila tvrtka Entergy, došlo je do “katastrofalnoga” oštećenja u sustavu opskrbe električnom energijom, a prema podacima s internetske stranice tvrtke, bez struje je ostalo više od 673 tisuće potrošača na području New Orleansa.

Šesnaest godina nakon što je uragan Katrina pogodio to područje na jugu SAD-a, uragan Ida stigao je do obale u podne u blizini mjesta Port Fourchon u Louisiani.

image

Patrick T. Fallon/AFP

image

Mark Felix/AFP

image

New Orleans, Louisiana, Brandon Bell/AFP

Stanovnicima najugroženijih obalnih područja nekoliko dana prije uragana naređeno je da se evakuiraju. Zbog približavanja oluje privremeno je ukinuta i hitna medicinska služba u New Orleansu i drugim mjestima diljem države koju je već pogodio četvrti val pandemije covid-19. Za pacijente hospitalizirane zbog covida, kojih je prema procjenama 2450, evakuacija nije bila moguća.

“Ovo je jedna od najjačih oluja koja je pogodila ovo područje”, rekao je na konferenciji za novinare guverner Louisiane John Bel Edwards.

Stotine kilometara novih nasipa izgrađeno je oko New Orleansa nakon poplava uzrokovanih Katrinom, u kojoj je život izgubilo više od 1800 ljudi

Ida je samo za tri dana, otkako se pojavila u Karipskom moru kao tropska oluja, ojačala do uragana kategorije 4, uz vjetrove od 240 kilometara na sat, izvijestio je NHC. Za nekoliko sati uragan je stigao do New Orleansa kao oluja kategorije 3, uz nešto slabije vjetrove, ali uz plimne valove više od predviđenih 1,83 metra na nekim dijelovima obale.

image

Mark Felix/AFP

image

Brandon Bell/AFP

Biden proglasio katastrofu nakon udara uragana Ida na Louisianu

Američki predsjednik Joe Biden proglasio je katastrofu u Louisiani te naredio da se područjima pogođenim uraganom Ida pruži savezna pomoć, priopćila je Bijela kuća.

“Pomoć može uključivati sredstva za privremeni smještaj i obnovu domova, zajmove s niskim kamatama za pokrivanje gubitka neosigurane imovine te druge programe pomoći kako bi se pojedinci i vlasnici poduzeća oporavili od katastrofe”, stoji u priopćenju.

Uragan Ida, koji je u nedjelju stigao do obale Louisiane kao uragan kategorije 4, uz vjetrove od oko 240 kilometara na sat, prolome oblaka i visoke valove koji su potopili velik dio obale, u međuvremenu je oslabio na kategoriju 2 po Saffir-Simpsonovoj ljestvici.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar