Reagirali i generali Hrvatskog generalskog zbora: Nitko nema pravo zlorabiti HGZ, pa ni pojedini generali kao ni HDZ BiH

Reagirali i generali Hrvatskog generalskog zbora: Nitko nema pravo zlorabiti HGZ, pa ni pojedini generali kao ni HDZ BiH

Nakon što je pet generala Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) i to predsjednik HGZ Pavao Miljavac i članovi Ljubo Ćesić-Rojs, Krešimir Ćosić, Ante Vučić i Kornelije Brkić, iskazali potporu dr. Draganu Čoviću kandidatu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH ispred HDZ-a BiH i HNS-a na predstojećim Općim izborima 2018., kao i ostalim kandidatima HNS-a za sve razine vlasti, a o čemu iscrpnije možete pročitati OVDJEstiže i reakcija ostalih članova HGZ-a.

Reakcija pristiže od generala koji su željeli ostati anonimni jer, kako su kazali za Republikainfo.com, ne žele ni na koji način sudjelovati u bilo kakvim mainpulaciama i predizbornoj kampanji. Stava su da Hrvati u BiH, kao konstitutivan, demkratski, suvremen i slobodan narod, trebaju sami odlučiti o svojim predstavnicima i kome će i zašto dati svoje povjerenje.

Ovo je reakcija:

“Hrvatski Generalski Zbor je udruga od oko 100 građana koji su uglavnom sudjelovali u Domovinskom ratu, a niti su svi generali, niti admirali, niti su svi bili na bojišnici. Različitosti su mnogobrojne, od obrazovne i intelektualne razine, socijalnog podrijetla i statusa do motiva zbog kojih su članovi udruge obzirom na svoje pojedinačne, posebne i opće interese i frustracije. Sastanci se održavaju redovito svakog utorka, s tim da se u zadnji utorak u mjesecu okupljaju članovi Upravnog odbora, raspravljaju i donose odluke.
Također i članovi Upravnog odbora su različiti po mnogočemu od svjetonazora do pripadnosti raznim političkim strankama i opcijama.
Ni na jednom od ovih sastanaka, i službeno i neslužbeno, tema nisu bili izbori u BiH 2018. niti je Upravni odbor donio bilo kakvu odluku o opredjeljenju za izbore u 2018. u Bosni i u Hercegovini.

To što su pojedini pripadnici Hrvatskog Generalskog Zbora potpisali potporu Draganu Čoviću, to su uradili u svoje ime, a ne u ime Hrvatskog Generalskog Zbora kao udruge građana i imaju pravo na svoje vlastito mišljenje i stavove.

Međutim, nitko nema pravo zlorabiti ime Hrvatskog Generalskog Zbora, niti njegovi članovi, a niti HDZ BiH koji je na svojim službenim stranicama, već gore navedenu potporu opisao tako da bi se moglo shvatiti da Hrvatski Generalski Zbor službeno daje potporu Draganu Čoviću i HDZ-u BiH. Međutim istina je sasvim drukčija.

Pošto Hrvatski Generalski Zbor ima članova i po različitom zemljopisnom podrijetlu, kao i svojoj pripadnosti, a čine ga i bivši pripadnici HVO-a, veliki broj članova HGZ-a bivših pripadnika HVO-a, kao i mnogi drugi članovi HGZ-a, podupiru Hrvatsku Republikansku Stranku BiH, ali i HDZ 1990, u što se uvjeravamo u neformalnim razgovorima, jer HDZ BiH nažalost zlouporabljuje pojmove jedinstvo i zajedništvo u cilju održanja jednoumlja i monopola vlasti”, stoji u reakciji nekolicine generala, članova HGZ-a.

Na kraju krajeva, predizbornoj kampanji za Opće izbore 2018. došao je kraj, sutra je dan tišine, a u nedjelju će birači kazati svoj sud. Međutim, iako sve političke opcije u BiH, pa tako i hrvatskog predznaka, pozivaju na zajedništvo i jedinstvoj svojih naroda, neupitno i nedvojbeno je da ih upravo političari svojim manipulacijama razjedinjuju.

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar