• Redakcija Katoličkog tjednika posjetila Ramu
  • Redakcija Katoličkog tjednika posjetila Ramu
  • Redakcija Katoličkog tjednika posjetila Ramu

Redakcija Katoličkog tjednika posjetila Ramu

U utorak 28. srpnja članove redakcije Katoličkog tjednika u Rami ugostili su Zoran Stojanović i vlč. Branko Jurić.

Prvo mjesto koje je ekipa Katoličkog tjednika tijekom jednodnevnog izleta posjetila bio je Franjevački samostan Rama-Šćit. Uz pratnju domaćina Zorana, profesora u Srednjoj školi Prozor, obišli su Etnografski muzej samostana koji je postavljen u staroj samostanskoj građevini (1857.), jedinoj takve vrste iz vremena turske vladavine u Bosni i Hercegovini. Tu su imali priliku vidjeti život stanovnika ramskoga kraja, izloške starih zanata, gospodarstva, prijevoznih sredstava, stambene kulture; tekstilnu radinost – proces proizvodnje i sve vrste proizvoda u uporabi; fratarsku samostansku ćeliju – sobu fra Jeronima Vladića, te izloške flore i faune.

Djelatnici Katoličkog tjednika podijeljeni u dvije skupine polovili su i Ramskim jezerom, koje je nastalo 1968. te se proteže na dužini od 12 kilometara.

Sljedeće stajalište bilo je u Zahumu gdje je izgrađena replika stare ramske kuće, na mjestu za koje se smatra da je bilo rodna kuća Dive Grabovčeve. Taj lokalitet teritorijalno pripada župi Sv. Franje Rumboci. Oko dva kilometra od Divine kuće nalazi se i Vidikovac s kojeg se cijeli ramski kraj vidi kao na dlanu, a u prvom planu tu je svakako jezero.

Poslije uživanja u prekrasnom pogledu, svi su se uputili u mjesto Ljubunci koje teritorijalno pripada župi Sv. Ivana Krstitelja Uzdol i u kojem se nalazi Mlin Jurić. Tamo je ekipu s roštiljem dočekao vlč. Branko. Svi zajedno nastavili su druženje do poslijepodnevnih sati.

Katolički tjednik zahvaljuje svojim domaćinima na gostoprimstvu i druženju koje su organizirali.

/Izvor: Nedjelja.ba  /

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar