REGISTAR: Je li netko dobio višestruko, a netko ništa?

REGISTAR: Je li netko dobio višestruko, a netko ništa?

Ministarstvo za pitanja branitelja HNŽ-a već je pripremilo Registar korisnika prava, no isti se ne može i javno objaviti zbog aktualnog Zakona o zaštiti podataka.

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) početkom studenog prošle godine zadužila je županijsko Ministarstvo za pitanja branitelja i Vladu HNŽ da izrade registar korisnika prava u skladu sa Zakonom o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji.

Za ovo je dan rok od 90 dana, no do javne objave, kako izgleda, još će se sačekati.

Naime, kako Dnevni list doznaje iz Ministarstva za pitanja branitelja, registar korisnika prava je pripremljen ali do njegove objave ne može doći sve dok ne bude izmijenjen Zakon o zaštiti osobnih podataka, jer sukladno ovakvom koji je sada na snazi, sada to nije moguće.

‘Skidanje stigmi’ s branitelja još će sačekati

Kako je svojedobno kazao županijski ministar za branitelje Oliver Soldo, u Registru korisnika prava bit će prikazani cjelokupni podatci o novčanim iznosima i korisnicima koji su ostvarili određena prava iz Zakona o dopunskim pravima branitelja HNŽ-a, kao što su stambeno zbrinjavanje, jednokratne novčane pomoći, pomoć za liječenje itd.

“Tako bi se skinula stigma s braniteljske populacije da netko višestruko koristi neka od prava, a netko nijednom”, kazao je ministar Soldo.

Međutim, na ‘skidanje stigmi’ sačekat će se još dogledno vrijeme zbog zakonskih odredbi, a do tada javnosti će biti poznati samo isplaćeni iznosi i broj korisnika.

Naime, samo u prošloj godini, a po osnovu Zakona o dopunskim pravima branitelja, iz proračuna je isplaćeno ukupno 1.180.163 KM, što je više od 98% planirane realizacije proračuna koji je iznosio 1.202.500 KM.

Najviše novca isplaćeno je za zdravstvenu zaštitu i osiguranje lijekova i to u iznosu od 278.461 KM za 2.454 osiguranika na mjesečnoj razini.

Za stambeno zbrinjavanje isplaćeno je 270.000 KM i to za 66 korisnika od 193 podnesena zahtjeva, dok je 263.400 KM isplaćeno jednokratnih novčanih pomoći za čak 1.138 korisnika.

Nadalje, 90 korisnika koristilo je novčanu pomoć za banjsko liječenje u iznosu od 59.100 KM, dok je 83.437 KM isplaćeno za ortopedska i druga medicinska pomagala za 47 korisnika.

Po 50.000 KM za  pravnu pomoć

Jedno od zanimljivijih stavki u proračunu Ministarstva za pitanja branitelja HNŽ-a je i 100.000 KM za financiranje, odnosno, pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske i boračke populacije.

Ovdje se radi o uvođenja u sustav financiranja Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima boračke populacije (tzv. bošnjačka komponenta) te Zaklade za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije (tzv. hrvatska komponenta).

Za obje zaklade/fondacije predviđena je pomoć od 50.000 KM. Pojednostavljeno, radi se o optužnicama za ratne zločine ‘jednih protiv drugih’, nekadašnjih pripadnika HVO-a i Armije BiH.

Podaci kome i u kolikom iznosu je isplaćeno naknade po ovim kao i ostalim parametrima, a u što se ubraja i pomoć u troškovima sahrana i dženaza, podizanja nadgrobnih spomenika i nišana kao i ostalih izdataka, za sada nemaju konkretnog imena i prezimena.

Piše: V. Herceg, [email protected]

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar