Rekordnih 77 milijuna KM duga rudnika Elektroprivrede BiH

Rekordnih 77 milijuna KM duga rudnika Elektroprivrede BiH

Analiza koju je uradio Transparency International u BiH (TI BiH) pokazuje je su rudnici u većini slučajeva prezaduženi i da imaju ograničene mogućnosti da kroz zaduženje unaprijede poslovanje.

Šest od sedam rudnika iz sastava Elektroprivrede BiH prošle godine napravilo je gubitak od 77 milijuna KM i on je najveći u posljednjih pet godina

Od 2017. prihodi ovih rudnika konstantno padaju i danas su manji za preko 53 milijuna KM, plaće i doprinosi se ne isplaćuju redovno, državi se duguje za poreze i koncesivne naknade pa su kratkoročne obveze na kraju prošle godine iznosile skoro 800 milijun KM što je znatno više nego ranije. Analiza koju je uradio Transparency International u BiH (TI BiH) pokazuje je su rudnici u većini slučajeva prezaduženi i da imaju ograničene mogućnosti da kroz zaduženje unaprijede poslovanje.

Usprkos teškoj financijskoj situaciji brojni su primjeri nesavjesnog poslovanja, sumnjivih javnih nabavki, neracionalnih poslovnih odluka i izvlačenja novca iz kase ovih poduzeća što ukazuje na mogućnost pojave korupcije. Revizori primjećuju da je to posebno vidljivo kod iznajmljivanja mehanizacije i opreme gdje se kroz netransparentno postupke milijunski ugovori često dodjeljuju istim firmama a na štetu ovih javnih poduzeća.

Cjelokupnu analizu pročitajte na ovom LINKU.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar