Republika Hrvatska će donirati cjepivo BiH

Republika Hrvatska će donirati cjepivo BiH

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, nakon sastanka s kolegom iz Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom, kazala je kako misli da su pronašli kompromisnu formulu kako ići dalje i kako riješiti nerazriješena pitanja između dvije zemlje. – javlja Večernji list

Govorila je Turković o pandemiji, cjepivima, ali i izmjenama Izbornog zakona BiH. “Ono što je bila jedna od tema razgovora jeste kako da riješimo pitanja koja su vezana za ovo vrijeme borbe protiv pandemije. Da vidimo na koji način možemo bolje surađivati vezano za epidemiološke mjere, kako bi efekti tih mjera doprinijeli lakšem prelasku i cijepljenju”, kazala je Turković.

Ona je kazala kako bi željela da se razmotri opcija olakšanog prelaska granice za građane BiH koji putuju u Hrvatsku

“Pitanje covid putovnica je neprecizirano, da pomognemo kao dvije zemlje. Službe će napraviti detaljan plan da se ljeto može dočekati pripremljeno nego dosadašnja situacija”, kazala je Turković nakon sastanka.

Ministar Grlić Radman je poslao važnu poruku nakon sastanka:  “Zadovoljstvo mi je što mogu danas izvijestiti da je hrvatska Vlada donijela političku odluku o dodjeli donacije cjepiva Bosni i Hercegovini. Odlučili smo se za to, jer smatramo da je to ispravan potez jedne prijateljske zemlje koja želi pomoći u borbi protiv pandemije. Za realizaciju navedene donacije potrebno je dogovoriti tehničke detalje i pravno-tehnički okvir, poštujući  postupke EU preko koje smo nabavili cjepiva. Vjerujemo da će se to realizirati u narednom razdoblju te ćemo onda imati više informacija o količini i raspodjeli cjepiva, koju ćemo moći podijeliti s javnosti. Nadam se da će se sve potrebni postupci za donaciju ubrzo dovršiti kako bi vam donirana cjepiva bila što prije na raspolaganju”.

Na sastanku se razgovaralo i o pitanjima u Blinkenovom pismu, koja govore o malim izmjenama Ustava. “Definitivno kako bi se mogle ugraditi odluke Suda u Strazburu, da dođemo u fazu rješavanja problema Sejdić-Finci, i da kroz reformu Izbornog zakona osiguraju prava svih građana, čime bi se smanjili problemi koji postoje u BiH”, poručila je Turković.

“Ovo je godina usvajanja izmjena Izbornog zakona i malih promjena da se riješi Sejdić-Finci slučaj. Važno nam je i da postoji punu međudržavno poštovanje i uvažavanje”, dodala je. Ona je kazala kako aktivnosti Republike Hrvatske idu u stvaranju uvjeta bržeg priključivanja BiH EU, te da unutarnja pitanja BiH ostaju unutarnja pitanja BiH. Republika Hrvatska će, kako je kazala, doprinijeti tamo gdje može. Najavila je i aktivniju suradnju u pogledu odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, i da je to pitanje stavljeno na pravi kolosijek.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar