Republika Hrvatska će pomoći brži gospodarski razvoj Posavine

Republika Hrvatska će pomoći brži gospodarski razvoj Posavine

U zgradi Vlade Posavske županije održan je sastanak predsjednika Vlade PŽ mr. sc. Marijana Oršolića, veleposlanika Republike Hrvatske u BiH Ivana Del Vechia i načelnika općine Domaljevac-Šamac Željka Josića.

Na sastanku se razgovaralo o pomoći u obnovi nakon poplava i gospodarskom razvoju područja Posavske županije, piše Večernji list.

''Veleposlanik RH Ivan Del Vechio je čest gost na ovom prostoru i uvijek je dobrodošao. Tema razgovora bila je kako kvalitetnije pomoći ovom prostoru nakon katastrofalnih poplava, a dotaknuli smo se i gospodarskih pitanja, te još nekoliko prioriteta Posavske županije.

Kvalitetan razgovor s dobrim prijedlozima rezultirao je konkretnim obećanjima oko pomoći Veleposlanstva RH u razgovorima i suradnji s predstavnicima EU. Drugi dio razgovora bio je u smjeru jačanja gospodarstva i gospodarskog sektora te kako zaustaviti, odnosno smanjiti iseljavanje mladih ljudi koji traže posao.

To je osobito izraženo u posljednje vrijeme zbog poplave koja je napravila izuzetno teško stanje i ogromnu štetu na terenu. Štete su otprilike procijenjene između 260 i 300 milijuna KM'', kazao je nakon sastanka predsjednik Vlade PŽ Marijan Oršolić.

''Jako sam zadovoljan razgovorom zato što je bio sveobuhvatan s puno podataka. Analizirali smo situaciju posebno nakon poplava, a želio sam vidjeti stanje na terenu i dokle je stigla obnova poplavljenih područja.

Želimo te podatke komparirati s onim što se radi u Sarajevu, što radi Izaslanstvo EU na čelu s veleposlanikom Sorensenom. Čini mi se, jedno je politika koja se događa, gradi i definira u Sarajevu, a sasvim je druga priča o stvarnosti na terenu. Ovdje sve ovisi o kvaliteti, sposobnosti i energiji lokalnih čelnika.

Puno je napravljeno inicijativom lokalnih i županijskih vlasti, sve u očekivanju da se konačno implementiraju dogovori u Sarajevu, ali i u Bruxellesu. S obzirom da je ovo dominantno županija s hrvatskim pučanstvom, interesirao sam se što je njena budućnost.

Razgovarali smo o viziji, o tome na koji način pomoći da gospodarski razvoj ide brže i što tu može doprinijeti Republika Hrvatska. Razgovarali smo također o mogućnosti formiranja braniteljskih zadruga i o još nekim projektima'', kazao je u Orašju Ivan Del Vechio.

bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing