Republika Srpska putem Interpola traži deset bivših pripadnika HVO-a

Republika Srpska putem Interpola traži deset bivših pripadnika HVO-a

Republika Srpska u potrazi je za desetoricom bivših pripadnika HVO-a, a BiH traži dvojicu bivših pripadnika Vojske Republike Srpske, piše Slobodna Dalmacija. Interpol navedene tjeralice može i ne prihvatiti, a dio njih ne objavljuje se javno u interesu istrage.

Među desetoricom bivših pripadnika HVO-a nalaze se Ante Kurdija i Jozo Brica, kojima se u Doboju u odsustvu sudi za privođenje, zatvaranje i maltretiranje srpskih civila 1992. godine u bosanskoj Posavini. Republika Srpska se u potrazi za njima obratila i Interpolu za pomoć.

I preostala osmorica bivših vojnika HVO-a, koji su u bijegu od pravosuđa, nisu optuženi za najteže ratne zločine poput ubojstava, masovnih lividacija ili deportacija nego zvog zlostavljanja civila. Dvojica, pak, bivših pripadnika Vojske Republike Srpske koji su na Interpolovim tjeralicama na zahtjev BiH, Svetozar Kosorić i Brane Gojković, osumnjičeni su za sudjelovanje u genocidu. Susjedna država traži i dvadesetak pripadnika radikalnih islamskih skupina, svojih državljana, koje dovodi u vezu s terorizmom i sudjelovanjem u sirijskom i iračkom ratu.

Interpol navedene tjeralice može i ne prihvatiti, a dio njih ne objavljuje se javno u interesu istrage. Većina bivših pripadnika HVO-a koje Interpol traži ima i hrvatsko državljanstvo, pa se pretpostavlja da se od optužnica, istraga i BiH pravosuđa skrivaju u našoj zemlji, koristeći pravne mogućnosti koje im status hrvatskih državljana pruža pred međunarodnom potjernicom, piše Slobodna Dalmacija.

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing