Revizija je nevjerojatna politička greška

Revizija je nevjerojatna politička greška

Navodeći kako se nije htio pretjerano miješati u vezi sa tim, Čović je naglasio da se “ne može otići u ime BiH i razgovarati i zauzeti stav jednog naroda”

”Predajom zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom u Haagu napravljena nevjerojatna politička greška”, rekao je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović te dodao kako je to urađeno jednostrano u ime samo jednog naroda, a ne u ime BiH. “Na sjednici Predsjedništva BiH rekao sam da pravimo jednu nevjerojatnu političku grešku. Ja mislim da to nije trebalo uraditi na ovaj način. Ako se željela podnijeti revizija, to se trebalo uraditi na jedan sustavan način. Ovako je ispalo da je to uradila jedna osoba, jedna stranka ili jedan narod, što je vrlo loše. Tko može reći da drugi ili treći narod neće nešto slično uraditi i obrazlagati to sa sličnim argumentima”, rekao je Čović u Mostaru.

Ni na jednoj strani

Navodeći kako se nije htio pretjerano miješati u vezi s tim, Čović je naglasio da se “ne može otići u ime BiH i razgovarati i zauzeti stav jednog naroda”, prenijela je Srna. “Bez obzira što jedan narod misli o stradanjima u rata, o tome će sud donositi stavove i njih moramo bezrezervno podržavati, a u hodu mijenjati šta ako možemo. Jednako to mislim i o Haaškom tribunalu koji faktički ne postoji. To je mjesto oko kojeg ne bi trebalo biti sumnje”, naveo je Čović. Naglasio da jučer na sjednici Predsjedništva BiH nije želio stati ni na jednu stranu i da napravi ono što je napravljeno 4. listopada 2002. kada je Predsjedništvo samo dva dana pred izbore donijelo odluku o imenovanju Sakiba Softića za pravnog agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu po tužbi BiH protiv Savezne Republike Jugoslavije.

“Tada su dopunom dnevnog reda pokojni Jozo Križanović i Beriz Belikić preglasali srpskog člana Predsjedništva”, podsjetio je Čović i dodao kako smatra da se formalno-pravno neće ništa dogoditi prema instituciji gdje je revizija predata, jer će institucije unutar BiH imati komunikaciju sa sudom. Što se tiče političke situacije koja je prouzrokovana pokretanjem revizije, Čović je ocijenio da je kriza krajnje ozbiljna i da je “netko stalno njeguje”.

Problemi u parlamentu

“I do sada smo imali krize, ali nismo imali ovakve slike i retoriku. Vidjeli ste prvi put i stav PIC-a. Mijenja se odnos prema problemu i inicijatorima određene aktivnosti. Mi moramo hitno izaći iz ove situacije iako to neće biti lako”, ocijenio je Čović te dodao da je Predsjedništvo BiH za medije “puklo”, ali da je “to puno drugačije i puno romantičnije u stvarnosti od onoga što se predstavlja medijima”, te da je zato vrlo optimističan. Čović je rekao da će u idućem tjednu profunkcionirati i Vijeće ministara, te da bi problema moglo biti u Parlamentarnoj skupštini BiH, jer tamo ne postoji klasična parlamentarna većina. Na pitanje vjeruje li da će Savez za promjene napustiti vlast na razini BiH, Čović kaže da njemu ostaje da im vjeruje ili ne vjeruje. “Neće se nitko lako odreći pozicije koju je teško izborio”, rekao je Čović i dodao kako će razgovarati s predsjednicima stranaka i najavio da će sljedećeg tjedna biti organizirani sastanci stranačkih izaslanstava kako bi se situacija pokušala stabilizirati.

Bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar