Rezultati popisa: Kao da nas na prste broje

Rezultati popisa: Kao da nas na prste broje

Krajem 2015. mogli bi napokon biti objavljeni prvi službeni rezultati popisa jer će Središnji popisni ured početkom rujna održati sjednicu i pokušati dogovoriti metodologiju obrade podataka popisa stanovništva u BiH.

Postizanje dogovora o popisu jedna je od obveza i iz Reformske agende, koju su sve razine vlasti potpisale prije oko mjesec dana, a u kojoj, između ostalog, piše da će "biti dana puna podrška za uspješnu realizaciju aktivnosti u vezi s provođenjem popisa stanovništva", prenose Nezavisne novine.

Prema neslužbenim informacijama, dogovor o popisu u rujnu je sve izvjesniji, jer su se vlasti u BiH, potpisujući Reformsku agendu, praktično obvezale da će postići dogovor, a nedavno je i Vijeće ministara BiH imenovalo Adila Osmanovića, ministra civilnih poslova BiH, za koordinatora za popis u BiH, koji treba za isti stol ponovo okupiti predstavnike entitetskih statističkih agencija.

"Baza za obradu sirovih podataka je spremna i samo treba primijeniti pravila o kojima se moraju dogovoriti članovi Središnjeg popisnog ureda. Ukoliko taj dogovor bude postignut u rujnu, do kraja godine moguće je objaviti određene konačne podatke", kazala je Mirsada Adembegović, glasnogovornica Agencije za statistiku BiH.

Suština zbog koje nema dogovora o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH je u tome što RS i FBiH različito gledaju na to tko je rezidentni, odnosno stalni stanovnik BiH, podsjećaju Nezavisne novine.

RS traži da se rezidentno stanovništvo izvodi na osnovu pitanja o mjestu školovanja i rada, dok FBiH smatra da stalno stanovništvo BiH treba izvoditi na osnovu pitanja o mjestu stalnog ili privremenog stanovanja, razlozima i dužini odsustva, učestalosti vraćanja u mjesto stalnog stanovanja itd.

Ukoliko bi bili prihvaćeni zahtjevi RS, stalni broj stanovnika od ukupno popisanih 3.791.662 bio bi za oko 300.000 manji, jer u stalno stanovništvo ne bi ušli svi oni koji praktično žive i rade izvan BiH, a u njoj su rođeni i tu samo provode godišnji odmor.
"Zasad još nema dogovora. Na sjednici Središnjeg popisnog ureda, koju očekujemo u rujnu, vidjet ćemo hoće li biti revidiran već ranije predloženi program o kojem nije bio postignut dogovor. Očekujemo novi prijedlog i ono što RS traži jeste da budu ispoštovani zakon i metodologija, jer samo na taj način moguće je postići dogovor", rekla je Radmila Čičković, direktorica Republičkog zavoda za statistiku RS.

Posljednja sjednica Središnjeg popisnog ureda održana je krajem svibnja i tada nije bilo dogovora o jedinstvenom programu, koji je predložila Agencija za statistiku BiH, jer nisu bili uvaženi stavovi RS.

Inače, popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH održan je od 1. do 15. listopada 2013. godine i do danas nisu objavljeni službeni podaci. Prvi preliminarni rezultati objavljeni su početkom studenog iste godine i pokazali su u BiH popisane 3.791.662 osobe, od čega u FBiH 2.371.603, u RS 1.326.991 i u distriktu Brčko 93.028 osoba.
bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar