• Robotska “ajkula” dnevno prikupi do 21 tisuću flaša iz rijeka
  • Robotska “ajkula” dnevno prikupi do 21 tisuću flaša iz rijeka
  • Robotska “ajkula” dnevno prikupi do 21 tisuću flaša iz rijeka

Robotska “ajkula” dnevno prikupi do 21 tisuću flaša iz rijeka

Robotska “ajkula” koju je izumila kompanija Ran Marine mogla bi dati značajan doprinos u čišćenju rijeka.

Osnivač kompanije Ran Marine je Richard Hardiman, koji je dobio ideju za robota nakon što je gledao kako se dva muškarca muče pokušavajući iz svog čamca prikupljati otpad.

“Kupili su otpad iz vode dok je puhao vjetar. Meni je njihov način izgledao neefikasan”, kazao je Hardiman za Euronews.

Svog robota je nazvao WasteShark, a dizajn je inspiriran velikim čeljustima ajkule koja gutaju sve što im se nađe na putu. Robot može prikupiti do 21.000 otpadnih flaša u jednom danu.

“Ovo je autonomna mašina koja prikuplja otpad iz vode na površinskom nivou. Taj otpad može biti plastika ili nešto drugo, čak i biomasa poput algi”, dodao je Hardiman.

Robot se zasad koristi u rijeci Temzi na području londonskog Canary Wharfa, koji svakodnevno posjećuje 120.000 ljudi zbog posla ili kupovine. Ovim područjem upralja Canary Wharf Group, grupa koja je predvodila brojne inicijative za smanjenje količine jednokratne plastike. Međutim, uprkos naporima, čaše za kafu i pakovanja za hranu ipak završavaju u vodi.

Robot WasteShark je idealan za prikupljanje takvog otpada, a uz to je i ekološki prihvatljiv

“Dizajnirali smo ga tako da nema nikakav štetan utjecaj na okolinu u kojoj radi. Vidjet ćete mnoge čamce koji plove dok posade prikupljaju otpad, no i ti čamci koriste gorivo tako da i pomalo zagađuju vodu”, kazao je Hardiman.

WasteShark nema taj problem jer koristi električni pogon, a uz to je i dovoljno tih da ne smeta životinjama

“Patke i labudovi se udalje od njega, a on nije dovoljno brz da uhvati ribu, tako da je sjajno rješenje”, završio je Hardiman.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing