Roditelji odbijaju cijepiti djecu: BiH drugo najveće žarište epidemije ospica u svijetu!

Roditelji odbijaju cijepiti djecu: BiH drugo najveće žarište epidemije ospica u svijetu!

Bosna i Hercegovina je drugo najveće žarište epidemije ospica u dijelu svijeta koji pokriva Europski centar za cijepljenje – u europskim zemljama i zemljama koje su nastale raspadom SSSR-a – pokazali su novi podaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO)

 
Stručnjaci europskog ogranka SZO-a ističu da su zaprepašteni podacima prema kojima je u 2014. i prvim mjesecima ove godine u regiji registrirano više od 22.000 slučajeva. U BiH je u istom razdoblju zabilježeno 5.340 slučajeva (pogledajte tablicu dolje). SZO upozorava da takav razvoj situacije ugrožava zacrtani cilj da se ospice iskorijene do kraja 2015. te pozivaju vlasti da bez iznimke uspostave kontrolu nad žarištima.

Regionalna direktorica SZO-a Zsuzsanna Jakab kaže: 'Kada uzmemo u obzir činjenicu da smo u proteklih nekoliko desetljeća u europskoj regiji vidjeli pad broja oboljelih za 96 posto te da smo bili na korak do eliminacije bolesti, zapanjeni smo novim brojkama.'

'Moramo kolektivno reagirati, bez daljnjeg odgađanja, kako bismo popunili rupe u procijepljenosti. Neprihvatljivo je da nakon 50 godina truda kada učinkovita i sigurna cjepiva postanu dostupna, ospice nastavljaju odnositi živote, novac i vrijeme', dodala je.

Odbijanje cijepljenja

Organizacija upozorava da sve veći broj roditelja odbija cijepiti djecu ili se suočava s određenim zaprekama u cijepljenju.

U Berlinu je nedavno jedan 18-mjesečni necijepljeni dječak umro od ospica. Taj slučaj je pokrenuo veliku raspravu o tome treba li cijepljenje u toj zemlji i dalje ostati dobrovoljno. U Njemačkoj je od listopada 2014. do danas zabilježeno rekordnih 570 slučajeva.

Njemački stručnjaci smatraju da je njihova epidemija krenula od jednog azilanta da bi se potom proširila u populaciji u kojoj su posebno ugrožene osobe starije od 45 godina koje nisu cijepljene i mala djeca koja se danas ne cijepe ili se cijepe samo jednom, a ne više puta. 

Zašto u BiH, gdje je cijepljenje obavezno?

Na prvi pogled može se činiti nelogičnim da je u BiH, gdje je cijepljenje obavezno, epidemija poprimila tako velike razmjere. No dr. sc. Bernard Kaić, voditelj Odjela za cijepljenje u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, kaže da je to posljedica problema s nabavom cjepiva i provođenja cijepljenja tijekom rata.

'Njihovi stručnjaci kažu da su cijepni obuhvati u BiH tijekom rata bili su niski, a i poslije rata su imali problema s nabavom cjepiva', rekao je Kaić i dodao:

'Danas u BiH stoga ima dosta oboljelih upravo u toj generaciji, među mlađima od dvadesetak godina.'

Naš epidemiolog ističe da je u nekim drugim dijelovima svijeta situacija još mnogo gora, primjerice na Filipinima gdje se bilježe deseci tisuća oboljelih.

'U Hrvatskoj nije bilo takvih značajnijih padova u procijepljenosti kao što je bilo u BiH pa je broj slučajeva značajno manji, trenutno ih imamo osamdesetak', rekao je Kaić.
 

Broj slučajeva u posljednjih godinu dana
Broj slučajeva u posljednjih godinu danaWHO

Ospice nisu bezopasne

Ospice su izuzetno zarazna bolest s relativno čestim komplikacijama u rasponu od blagih do teških kao što su upala pluća i mozga. U jednom na 100.000 slučajeva javlja se panencefalitis koji obično završava smrću. Od 1987. do 2000. u SAD-u je smrtnost bila tri na tisuću, odnosno 0,3 posto. U nerazvijenim zemljama ona je mnogo viša, kreće se i do 28 posto, a kod osoba oslabljenog imuniteta i do 30 posto. Komplikacije su posebno teške kada se razbole odrasle osobe.

Prije ere cijepljenja 

U razvijenim zemljama ospice su bile gotovo potpuno iskorijenjene cijepljenjem djece u 12. mjesecu života. Nuspojave opasne po život vrlo su rijetke – zabilježeno je manje od jednog slučaja na milijun cijepljenja.

U 1990. od ospica je u svijetu umrlo 630.000 ljudi, a 2011. zbog povećanja procijepljenosti 158.000. Program cijepljenja protiv ospica smanjio je mortalitet djece mlađe od pet godina za 25 posto.

Ponovna pojava ospica u razvijenim zemljama posljednjih godina samo je jedan od dokaza da one nisu suzbijene kvalitetnijom prehranom i boljim higijenskim i ekonomskim uvjetima kao što to neki antivakcinalisti tvrde. 

tportal.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar