Rok za imenovanje Vijeća ministara – 15. ožujak

Rok za imenovanje Vijeća ministara – 15. ožujak

Konačan rok za imenovanje Vijeća ministara BiH u novom sazivu je 15. ožujka, a Zakon o Vijeću ministara BiH ne predviđa nikakve sankcije ukoliko dođe do probijanja roka, rekao je danas Srni generalni tajnik Vijeća ministara BiH Zvonimir Kutleša.

On je naveo da, prema Zakonu o Vijeću ministara BiH, predsjedavajući ima rok od 35 dana, od trenutka potvrde imenovanja u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, da imenuje ministre i zamjenike ministara i da od tog doma zatraži potvrdu njihovog imenovanja.

"To praktično znači da je konačan rok za imenovanje Vijeća ministara BiH u novom sazivu 15. ožujak, a ne 11., kako su tvrdili neki mediji. Sada je teško očekivati da će se to i dogoditi u ovom roku jer je ostalo vrlo malo vremena, iako nije isključeno da i taj posao bude doveden do kraja", rekao je Kutleša.

On je istakao da će, ako se imenovanje ministara i zamjenika u Vijeća ministara BiH ne dogodi do 15. ožujka, onda to biti urađeno naknadno.

"Zakon o Vijeće ministara BiH ne predviđa nikakve sankcije ukoliko dođe do probijanja spomenutog roka. Naravno da nije dobro da se krše rokovi, ali evo, i drugi rokovi su u BiH bili prekršeni, pa je tako i potvrđivanje imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića obavljeno sa malim zakašnjenjem", rekao je Kutleša.

On je dodao da se slični rokovi probijaju i na drugim, nižim razinama vlasti u BiH, entitetima i županijama.

Kutleša nije mogao da odgovori na pitanje koje su političke stranke Zvizdiću uputile svoje kandidate za ministre i zamjenike ministara, navodeći da to pitanje treba postaviti novom predsjedavajućem Vijeća ministara BiH koji obavlja konsultacije za političkim strankama u vezi sa sastavljanjem Vijeća ministara BiH.
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je imenovanje Denisa Zvizdića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH 11. veljače.
bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar