Ronaldu Zlatna lopta: Portugalac drugi put zaredom najbolji nogometaš svijeta!

Ronaldu Zlatna lopta: Portugalac drugi put zaredom najbolji nogometaš svijeta!

Cristiano Ronaldo u Zürichu je treći put u karijeri proglašen najboljim nogometašem svijeta, čime je postao peti igrač u povijesti koji je triput osvojio Zlatnu loptu.
 

Portugalac očito nije bio potpuno uvjeren u pobjedu jer su ga, dok je primao trofej od Thierryja Henryja, svladale emocije.
– Osvojiti ovaj trofej je nešto doista posebno. Bila je ovo nezaboravna godina – rekao je uplakani Ronaldo.

 

Fifini glasači nisu pokazali sentiment za senzaciju, ravnajući se prognozama koje su nudile i kladionice.Manuelu Neueru nije pomogla činjenica što je s Njemačkom osvojio svjetski naslov u Brazilu, a Lionel Messi pričekat će još barem godinu dana želi li u vitrine staviti i peti Ballon d’Or.

Uspjeh Njemačke ipak nije u potpunosti zanemaren, budući da je Joachim Löw proglašen trenerom godine. Njemačka tako drugu godinu zaredom daje najboljeg stručnjaka; prošle godine slavio je Jupp Heynckes.

Lionel Messi ponovno nije razočarao osebujnim modnim nastupom, a njegova pratnja vjerojatno je osjetila tenzije kada se na pozornicu popeo Luis Enrique. Govor kojim je trener Barcelone predstavio jednoga od trojice kandidata, Argentinac je ispratio smrknuta lica.

Izbor FIFA & FIFPro XI, najbolje jedanaestorice svijeta za koju je glasalo 23.383 nogometnih profesionalaca, vjerojatno će izazvati dosta polemika. Mjesto u obrani našli su Thiago Silva i David Luiz, bez obzira na 1-7 protiv Njemačke u polufinalu SP-a, a Andrés Iniesta šesti je put zaredom ušao u najbolju momčad iako je za mjesto uz Kroosa i Di Maríju bilo i legitimnijih kandidata.

U napadu su se našli Robben, Messi i Ronaldo, dok je James Rodríguez zaboravljen unatoč Zlatnoj kopački. Kolumbijac je pristojnu utjehu pronašao u nagradi Puskás za najljepši gol, koju je zaslužio majstorijom protiv Urugvaja u osmini finala SP-a.

Naš Luka Modrić uvršten je u drugu najbolju momčad, koja je izabrana po prvi put.

Najbolja nogometašica svijeta je Nijemica Nadine Kessler, koja je naslijedila imenjakinju i sunarodnjakinju Angerer.

U nedostatku izraženijih kandidata, Fair Play nagradom ovječani su svi volonteri Fifinih natjecanja, a predsjednička nagrada završila je u rukama 89-godišnjeg Hiroshija Kagawe.

Riječ je o bivšem igraču koji je izgradio novinarsku karijeru i nosi velike zasluge za promociju nogometa u Aziji.

Predsjednik Fife Sepp Blatter odao je počast novinarima Charlie Hebdoa te ostalim žrtvama terorističkih napada u Parizu.
jutarnji.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar