U RS-u se obilježava dan entiteta koji je proglašen neustavnim

U RS-u se obilježava dan entiteta koji je proglašen neustavnim

U Republici Srpskoj (RS) se danas obilježava 9. januar, “Dan RS-a“, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.
Srpski dužnosnici ističu da RS ima pravo da proslavlja ovaj datum, dok bošnjački predstavnici vlasti ukazuju da je to kršenje odluka Ustavnog suda BiH.

U Banjoj Luci, gdje su pojačane mjere sigurnosti, a na ulice postavljene zastave i natpisi “Pravo na slavlje”, najavljen je defile pripadnika policije, svečana akademija te kulturno-umjetnički program, zatim koncert trubača pod motom “Sto srpskih truba Srpskoj na dar“, a u večernjim satima i nastup beogradske grupe “Legende”.

Iako ove godine, a nakon odluke Ustavnog suda BiH, u službenpom programu nije planiran vjerski dio proslave “Dana RS”, a na pozivnicama se više ne spominje i “krsna slava RS Sveti arhiđakon Stefan”, u 9 sati patrijarh srpski Irinej služit će u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci svetu arhijerejsku liturgiju povodom pravoslavnog praznika Svetog arhiđakona Stefana.

Službeno je i najavljeno prisustvo srpskih dužnosnika u RS-u ovog crkvenom obredu.

Proslavi 9. siječnja od visokih uzvanika prisustvovat će samo predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić te pojedini ministri u srbijanskoj vladi.

Nakon što je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim 9. siječnja, “Dan RS-a“, Narodna skupština RS-a je, bez prisustva bošnjačkih poslanika, 25. listopada prošle godine na posebnoj sjednici u Banjoj Luci usvojila Zakon o Danu RS-a, po hitnom postupku.

Srpski dužnosnici se pozivaju na taj zakon i tvrde da RS ima pravo da praznuje svoj dan, a slavlja su najavljena i u općinama tog bh. entiteta u kojem je danas, po osnovu odluke Vlade RS-a, neradni dan.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić jučer je oštro osudio destabiliziranje političkih prilika u Bosni i Hercegovini, koje se provodi u režiji političkih partija i visokih političkih ličnosti iz Banje Luke.

– Vlasti ovoga entiteta, predvođene predsjednikom Miloradom Dodikom, krenule su u kršenje Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o neustavnosti 9. januara kao praznika bh. entiteta RS, a u taj proces uključili su se i drugi nivoi vlasti, smatrajući da mogu iskoristiti ovu priliku za dodatno destabiliziranje države Bosne i Hercegovine – upozorio je Salkić.

(Vijesti.ba / FENA)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar