Rusi rano jutros granatirali Kijev, pogodili stambene zgrade, ima ozlijeđenih

Rusi rano jutros granatirali Kijev, pogodili stambene zgrade, ima ozlijeđenih

Ministarstvo obrane Velike Britanije objavilo je najnovije obavještajno izvješće o situaciji u Ukrajini u kojem se navodi kako Rusija sve više nastoji prikupiti dodatne trupe kako bi pojačala i nadoknadila svoje gubitke ljudstva.

Danas je 21. dan ruske invazije na Ukrajinu. Zračne sirene oglasile su se jutros u nekoliko gradova u Ukrajini.

Četvrti krug mirovnih pregovora postigao je određeni napredak. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da razgovori počinju “zvučati realnije”.

Ukrajinske vlasti su priopćile da je oko 20.000 ljudi iz Mariupolja, na Azovskom moru, uspjelo doći na sigurno u utorak. Gotovo 30.000 civila diljem zemlje uspjelo je u utorak napustiti ugrožena područja, ali kolonu s humanitarnom pomoći za Mariupolj još uvijek blokiraju ruski vojnici.

Rano jutros eksplozije su odjekivale Kijevom

Gradske službe za hitne slučajeve potvrdile da je u ruskom granatiranju pogođena stambena zgrada od 12 katova

Ministarstvo obrane Velike Britanije objavilo je najnovije obavještajno izvješće o situaciji u Ukrajini u kojem se navodi kako Rusija sve više nastoji prikupiti dodatne trupe kako bi pojačala i nadoknadila svoje gubitke ljudstva

Rusija je izgubila do 40 posto postrojbi koje je poslala u Ukrajinu  NATO će danas narediti svojim vojnim zapovjednicima da izrade nove planove za odvraćanje Rusije

Sirene su se jutros oglasile u nekoliko gradova u Ukrajini – u Kijevu, Lavovu, Ivano-Frankivsku, Odesi, Dnjipru

Tijek događaja

8:37 – Ukrajinska vojska tvrdi da je 13.800 ruskih vojnika poginulo otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače. Prema izvješću koje je objavilo ukrajinsko ministarstvo obrane, također je uništeno još 430 tenkova, 1375 borbenih oklopnih vozila, 190 topničkih sustava i 108 helikoptera.

8:33 – Drugi po veličini ukrajinski grad Harkiv također je napadnut tijekom noći, a potvrđeno je da su dvije osobe poginule, a dvije stambene zgrade su uništene, objavila je ukrajinska državna služba za hitne slučajeve jutros piše CNN.

7:48 – Ukrajinska vojska objavila je da su ‘uspjeli nanijeti razorne udarce skupinama okupacijskih postrojbi’. Kažu da su njihove zračne snage uništile tri ruska ratna zrakoplova, jedan helikopter, tri bespilotne letjelice i oborile dvije rakete.

7:40 – Uvjeti u Mariupolju su “nepodnošljivi”, tamo je pakao, rekli su za CNN stanovnici koji su pobjegli iz opkoljenog grada na jugoistoku Ukrajine. Snimke pokazuju totalno uništenje grada koju je izazvalo rusko bombardiranje.

7:37 – Na društvenim mrežama pojavila su se i nepotvrđena izvješća o eksplozijama u južnim gradovima Odesi i Zaporižju. Tajnik gradskog vijeća Zaporižja Anatolij Kurtev napisao je na Telegramu da je eksplozija pogodila željezničku stanicu. Za sada nema detalja o tome ima li žrtava.

7:34 – Ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj ocijenio je da je posredovanje bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schroedera između Kijeva i Moskve bilo neuspješno. “To je pitanje za nas u potpunosti gotovo”, rekao je  Andrej Melnik za agenciju dpa. “Za Ukrajinu daljnji razgovori sa Schroederom nemaju smisla. Naravno, tužno je primijetiti da je cijela stvar propala”, rekao je. Schroeder je prošle srijede otputovao iz Istanbula u Moskvu, gdje je, po izvorima dpa, razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

7:24 – Rano jutros eksplozije su odjekivale Kijevom. Gradske službe za hitne slučajeve sada su potvrdile da je u ruskom granatiranju oko 6 sati ujutro pogođena stambena zgrada od 12 katova u četvrti Ševčenko. Oštećena je i susjedna deveterokatnica. Dvije osobe su ozlijeđene, a 35 je evakuirano iz zgrade, dodaje se, javlja BBC. 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar