Rusija bi mogla uspostaviti vojnu bazu u regiji Herson, vodi se bitka za važan grad

Rusija bi mogla uspostaviti vojnu bazu u regiji Herson, vodi se bitka za važan grad

Ruska uprava u ukrajinskoj regiji Herson od Moskve će tražiti uspostavu vojne baze na tom području, prenijela je ruska novinska agencija RIA riječi dužnosnika lokalne vlasti. Rusija je u veljači pokrenula invaziju na Ukrajinu, osvojivši regiju Herson koja je Moskvi posebice važna jer se nalazi u susjedstvu Krima, poluotoka koji je pod ruskom kontrolom od sukoba 2014.

Rusija je tamo postavila novu upravu i počela uvoditi ruski rubalj kao valutu

“U regiji Herson trebala bi biti ruska vojna baza”, kazao je za RIA-u Kirill Stremousov, zamjenik šefa onoga što Rusija naziva “civilno-vojnom regionalnom upravom” Hersona. “To ćemo tražiti i to želi stanovništvo regije. Ovaj potez je ključan i bit će jamac sigurnosti regije i njenih stanovnika”. Kremlj invaziju naziva “specijalnom vojnom operacijom” kojoj je cilj razoružati Ukrajinu i osloboditi je od radikalnih proturuskih nacionalista. Ukrajina i njezini saveznici smatraju to neutemeljenim izgovorom za rat u kojem je ubijeno više tisuća ljudi, a raseljeni su milijuni.

Britansko Ministarstvo obrane objavilo je najnoviji izvještaj svojih obavještajaca o ratu o Ukrajini. U izvještaju se navodi da ruske snage pojačavaju intenzitet svojih operacija u regiji Donbas na isotku Ukrajine te pokušavaju okružiti gradove Severodonjeck, Lisičansk i Rubižnje. U tome ih sprečava snažan otpor ukrajinskih snaga, koje drže dobro utvrđene obrambene pozicije, navodi se. Obavještajci navode da su ruske snage ostvarile napredak na više lokacija, pa dodaju kako bi zauzimanje Severodonjecka značilo da bi “cijela regija Luhansk pala pod rusku kontrolu”.

Ako se bojišnica u Donbasu pomakne još više na zapad, ruske linije komunikacije bit će još razvučenije, a njihove snage suočit će se s dodatnim logističkim problemima s opskrbom, navodi se u izvješću. Borba za Severodonjeck postaje ključna u ratu za Donbas jer se radi o jednom od preostalih velikih gradova u Luhansku koji je još uvijek pod kontrolom Kijeva, piše Index.hr.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar