Rusija dala dosad najtmurniju ocjenu svoje invazije na Ukrajinu

Rusija dala dosad najtmurniju ocjenu svoje invazije na Ukrajinu

Rusija je u četvrtak dala dosad najtmurniju ocjenu svoje invazije na Ukrajinu, opisujući “tragediju” rastućih vojnih gubitaka i gospodarskih posljedica sankcija, dok se ukrajinski civili evakuiraju iz istočnih gradova a zemlja priprema za novu veliku rusku ofenzivu, piše HINA.

Šestotjedna ruska invazija dovela je do bijega više od četiri milijuna Ukrajinaca u inozemstvo, tisuća ubijenih ili ozlijeđenih, pretvorila gradove u ruševine i dovela do oštrih sankcija ruskim čelnicima i tvrtkama.

Tragedija

Opća skupština Ujedinjenih naroda suspendirala je Rusiju iz Vijeća UN-a za ljudska prava, izrazivši ‘ozbiljnu zabrinutost zbog aktualne krize ljudskih prava i humanitarne krize’. Rusija je tada napustila Vijeće. Moskva je ranije priznala da njezin napad nije napredovao tako brzo koliko je željela, no u četvrtak je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izrazio žaljenje zbog velikog broja poginulih. “Imamo značajne gubitke vojnika”, rekao je za Sky News te dodao: “To je velika tragedija za nas.”

”Rusija se suočava s najtežom gospodarskom situacijom u zadnjih tri desetljeća zbog nezabilježenih zapadnih sankcija”, rekao je premijer Mihail Mišustin.

Američki Kongres izbacio je Rusiju s popisa povlaštenih trgovinskih zemalja, a Washington je stavio na crnu listu dvije ruske državne tvrtke, jednu brodograđevnu tvrtku i tvrtku rudnika dijamanata dok pokušava zaustaviti ruski “ratni stroj”.

Ukrajina traži oružje

Nakon otkrića ubijanja civila u gradu Buči, koje je Zapad naveliko osudio kao ratne zločine, uvedene su nove sankcije, a Ukrajina je pozvala saveznike da prestanu kupovati rusku naftu i plin, usred podjela u Europi, te da je vojno pojačaju.

“Ukrajini treba oružje koje će joj dati sredstva za pobjedu na bojnom polju i to će biti najjače moguće sankcije Rusiji”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u videu kasno u četvrtak. Također je rekao da je situacija u Borodjanki – još jednom gradu sjeverozapadno od Kijeva koji je preuzet od ruskih snaga znatno strašnija nego u Buči, ne navodeći nikakve dokaze, piše HINA.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing