Rusija dogovorila izbore i zadržala “protivnika” u zatvoru

Rusija dogovorila izbore i zadržala “protivnika” u zatvoru

Gornji dom ruskog parlamenta odlučio je da predsjednički izbori budu održani 17. ožujka 2024. godine. Prvi zamjenik predsjednika Ustavnog odbora Vijeća Federacije Vladimir Poletajev rekao je za Sputnik da izborna kampanja počinje od stupanja na snagu ove odluke, odnosno od njenog objavljivanja.

Predsjednica Vijeća, Valentina Matvijenko, rekla je prilikom odlučivanja o datumu izbora da je izborni sustav Ruske Federacije lišen “surogatnih izbornih mehanizama” i zasnovan na direktnom izražavanju volje ruskih birača. Dodala je da će prvi put na izborima glasati stanovnici dijelova ukrajinskih regija Donjecka, Luganska, Zaporižje i Hersona koje je pripojila Rusija.

Istodobno, sud u Moskvi presudio je da voditelja skupine za praćenje izbora koja je u prošlosti iznosila tvrdnje o raširenoj izbornoj prijevari zadrži u zatvoru do sredine travnja sljedeće godine, dakle mjesec dana nakon izbora.

Strani agent

Grigori Melkonjants, supredsjednik nevladine skupine Golos, koju je ministarstvo pravosuđa označilo kao “stranog agenta”, uhićen je u kolovozu prije regionalnih izbora i optužen za suradnju s “nepoželjnom organizacijom”, što on negira. Golos (Glas) je u prošlosti raspoređivao promatrače na biračka mjesta, vodio telefonsku liniju za pritužbe i bilježio izvješća o izbornim zloporabama i kršenju zakona širom zemlje na svojoj internetskoj stranici. Melkonjantsovi saveznici optužili su vlasti da su ga nepravedno pritvorile kako bi izbjegle odgovarajuću kontrolu izbora i ukazale na neuobičajenu žurbu s produljenjem njegova istražnog pritvora, koji je trebao isteći 1. siječnja. “Zapravo, razumijemo da postoji samo jedan razlog za takvu žurbu u produljenju roka – da se ne pokvari predsjednička kampanja sudskim ročištem protiv predsjednika nadzorne organizacije”, rekao je Stanislav Andreičuk, drugi supredsjednik Golosa.

“Bilo bi to nekako neočekivano. Zato su odlučili produljiti rok dan prije raspisivanja izbora”, dodao je. Melkonjants je optužen za suradnju s Europskom mrežom organizacija za promatranje izbora (ENEMO), nevladinom organizacijom sa sjedištem u Crnoj Gori. Andreičuk, njegov supredsjednik, rekao je da Golos nije komunicirao s ENEMO-om otkako je Rusija zabranila ENEMO kao “nepoželjan” 2021. godine.

Putin putuje

Inače, ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u srijedu navečer u Saudijsku Arabiju nakon posjeta Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Otkako je Moskva započela neprijateljstva protiv Ukrajine, kretanja ruskog predsjednika u inozemstvu su ograničena zbog međunarodnog uhidbenog naloga koji je izdao sud u Haagu. Posjet Zaljevu prvi je od početka rata 2022. koji ne uključuje izravne saveznike Moskve poput Kine, Bjelorusije ili Kazahstana.

Vladimir Putin, kojemu je predsjedničku dužnost predao Boris Jeljcin posljednjega dana 1999., čelnik je države dulje od bilo kojega drugog ruskog vladara još od Staljina.

Nadmašio je čak i 18-godišnji mandat Leonida Brežnjeva

Dana 7. listopada navršio je 71 godinu života, a nedavno je izjavio kako će svoje planove objaviti tek nakon što parlament raspiše predsjedničke izbore. S druge strane, ruski dužnosnici naveli su da Putin, odluči li se kandidirati, neće imati konkurenciju. Ako se kandidira, izbori će za njega biti formalnost s obzirom na potporu državnih vlasti i državnih medija. Oporbeni političari predstavljaju izbore kao farsu jer je dopuštena kandidatura samo slabijim kandidatima. Pristaše Putina odbacuju te kritike, ukazujući na neovisno ispitivanje javnog mnijenja koje pokazuje da uživa podršku više od 80 posto Rusa.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar