Rusija je ušla u Donjeck i Lugansk, a Putin već šalje dodatne tenkove i trupe

Rusija je ušla u Donjeck i Lugansk, a Putin već šalje dodatne tenkove i trupe

Rusija je ušla u Donjeck i Lugansk, a Putin već šalje dodatne tenkove i trupe. Ukrajinske institucije su pod velikim cyber napadom: ‘Ovo je nova razina udara‘ – jablja Slobodna Dalmacija

18:05 SAD je Generalnoj skupštini UN-a objasnio da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla raseliti čak pet milijuna ljudi.

– Ako Rusija nastavi ovim putem, mogla bi – prema našim procjenama – stvoriti novu izbjegličku krizu, jednu od najvećih s kojima se svijet danas suočava, kaže američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield.

image

Linda Thomas-Greenfield – Timothy A. Clary7AFP

17:45 Njemačka energetska tvrtka Uniper priopćila je u srijedu da procjenjuje hoće li zbog obustave certificiranja plinovoda Sjeverni tok 2 u Njemačkoj morati umanjiti vrijednost ulaganja u taj projekt.

Uniper, član konzorcija Sjeverni tok 2, priopćio je bi zbog eskalacije ukrajinske krize Sjeverni tok 2 “mogao biti dodatno odgođen ili trpjeti druge posljedice”.

Kompanija je već u više navrata upozoravala da će možda morati umanjiti vrijednost ulaganja u plinovod ako neće moći biti dovršen.

Na čelu je konzorcija ruski plinski div Gazprom, a u njegovom su sastavu, uz Uniper, i austrijski OMV, francuski Engie, njemačka Wintershall Dea i multinacionalna tvrtka Shell sa sjedištem. Svaka tvrtka uložila je u izgradnju plinovoda po 950 milijuna eura.

Berlin je u utorak zaustavio postupak izdavanja certifikata Sjevernom toku 2, koji bi udvostručio isporuke ruskog plina u Njemačku, nakon što je Moskva službeno priznala neovisnost dvije odmetnute regije u istočnoj Ukrajini s većinskim ruskim stanovništvom

Kancelar Olaf Scholz obustavio je certifikaciju plinovoda vrijednog 9,5 milijardi eura, rekavši da zbog najnovijih događaja ministarstvo gospodarstva mora donijeti novu procjenu o sigurnosti opskrbe energijom.

“Procjenjujemo utjecaj jučerašnje odluke na naša potraživanja prema Nord Streamu 2, uključujući potencijalne implikacije u vidu umanjenja vrijednosti”, rekao je predsjednik Uprave Unipera Klaus-Dieter Maubach nakon predstavljanja poslovnih rezultata.

Uniper trenutno ne razmatra pravne korake u vezi s obustavom u nadi da će plinovod na kraju biti certificiran na temelju diplomatskog rješenja ukrajinsko-ruske krize, rekao je Maubach.

Austrijski OMV u utorak je priopćio da trenutačno ne vidi potrebe za otpisom ulaganja u Sjeverni tok 2

17:40 Ukrajinski centar za strateške komunikacije, koji je dio vlade, potvrdio je za ukrajinski servis BBC da se događa još jedan veliki cyber-napad, manje od tjedan dana otkako su web stranice posljednji put bile meta sličnog napada.

– Nismo vidjeli ovakvo nešto što bi sve podiglo na potpuno drugu razinu, rekao je dužnosnik za BBC.

17:09 – Ruske trupe ušle su u odmetnute ukrajinske regije Lugansk i Donjeck, a koje je Moskva priznala kao “neovisne države”, poručio je latvijski premijer, a prenosi CNN.

– Prema informacijama koje su mi predočene, Putin šalje dodatne trupe i tenkove u okupirane teritorije Donbasa, rekao je za CNN premijer Latvije Arturs Krišjānis Kariņš koji je dodao da je to “prema svakoj definiciji ulazak na suvereni teritorij druge države”.

16:47 – Više ukrajinskih institucija je pod cyber napadom, objavile su tamošnje vlasti. Napadnute su, između ostalog, web stranice ministarstava zdravstva, vanjskih poslova i veterana.

15:52 – Rusija je počela s evakuacijom diplomatskog osoblja sa svih pozicija u Ukrajini ‘iz sigurnosnih razloga’, izvijestila je novinska agencija TASS.

Ruska ambasada u Kijevu i generalni konzulat u Odessi skinuli su u srijedu ruske zastave

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kazao je nakon što je Rusija počela evakuirati diplomate iz Kijeva kako zahtijeva promptne sigurnosne garancije od Zapada i Moskve da neće doći do invazije.

U obraćanju medijima nakon sastanka s predsjednicima Poljske i Litve kazao je kako Ukrajina treba sigurnosnu garanciju – jasnu, specifičnu i hitnu.

– Vjerujem da Rusija mora biti među zemljama koje će dati sigurnosne garancije – kazao je i ponovio kako je ponudio Putinu sastanak kako bi spriječili izbijanje sukoba na istoku Europe.

15:32 – Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan kazao je kako Turska ne prepoznaje korake protiv ukrajinskog teritorijalnog integriteta nakon što je Rusija priznala dvije odmetnute republike na istoku Ukrajine.

Turska, inače NATO članica koja graniči s Ukrajinom i Rusijom, ima dobre veze obje zemlje i protivi se sankcijama

Umjesto toga, ponudila je da bude posrednik u krizi i upozorila protiv vojnog sukoba.

U telefonskom pozivu Erdogan je Putinu kazao kako vojni konflikt u regiji ne bi bio na korist nikome te je ponudio svoju pomoć u pronalaženju rješenja putem dijaloga.

15:23 – Govoreći o sankcijama, zamjenik američkog ministra financija Wally Adeyemo kazao je za CNBC da se SAD sprema na povlačenje tehnologije i resursa iz Rusije ako Putin nastavi s daljnjim akcijama protiv Ukrajine.

“Putin treba razmotriti želi li rast ruskog gospodarstva. Ako izabere napasti Ukrajinu, mi ćemo mu to oduzeti. Odsjeći ćemo ga od zapadne tehnologije koja je ključna za napredak njegove vojske, odsjeći ćemo ga od zapadnih financijskih resursa koji će biti kritični za rast njegove ekonomije, ali i za njegovo bogaćenje”, istaknuo je.

Reuters izvještava da bi Bidenova administracija Rusiji mogla oduzeti ogroman dio niske i visokotehnološke robe američke i strane proizvodnje, od komercijalne elektronike i računala do poluvodiča i dijelova za zrakoplove.

14:45 Rusko veleposlanstvo u Kijevu započelo je s evakuacijom svog osoblja. To je potvrdila i ruska agencija TASS. Glasnogovornica Maria Zakharova kazala je kako je bilo više napada na ruske diplomatske misije diljem Ukrajine i agresivnih ispada protiv ruskih diplomata.

image

Ruske snage na putu za Donjeck – afp
image

Rusi transportiraju vozila i opremu prema Ukrajini – Stringer

14:35 Čelnik britanskih laburista Keir Starmer pozvao je vladu Ujedinjenog Kraljevstva da preispita dozvolu za emitiranje ruske televizije Russia Today. Starmer je tu mrežu nazvao “osobnim propagandnim alatom” Vladimira Putina i zapitao se treba li joj dopustiti nastavak emitiranja u Velikoj Britaniji.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar