Rusija po prvi put priznala poraz u Ukrajini, Zelenski naveo površinu oslobođenog teritorija

Rusija po prvi put priznala poraz u Ukrajini, Zelenski naveo površinu oslobođenog teritorija

U svome obraćanju u utorak navečer, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kazao je kako je do sada oslobođeno oko 8.000 kilometara kvadratnih teritorija Ukrajine, većina u regiji Harkova.

Zelenski je rekao i kako se trenutno na oslobođenim teritorijama provode stabilizacijske mjere i da su iste kompletirane na oko polovice oslobođene teritorije.

Također, predsjednik Ukrajine je rekao kao se radi na okupljanju međunarodne podrške za sigurnu Ukrajinu u budućnosti

“Već smo zajedno s našim partnerima izgradili moćnu antiratnu koaliciju koja uključuje desetke različitih zemalja. A sada radimo na tome da najmoćnije države koje nam već pomažu pretvorimo u koaliciju mira koja će trajati zauvijek”, rekao je Zelenski.

Utjecajni američki Institut za istraživanje rada (ISW) je u svojoj posljednjoj analizi naveo da je Rusija po prvi put od početka invazije na Ukrajinu otvoreno priznala poraz.

“Dužnosnici Kremlja i propagandisti državnih medija opširno raspravljaju o razlozima ruskog poraza u Harkovskoj oblasti, što je značajna promjena u odnosu na njihov prethodni obrazac izvještavanja o preuveličanim ili izmišljenim ruskim uspjesima s ograničenim detaljima. Kremlj nikada nije priznao da je Rusija poražena oko Kijeva ili, kasnije, kod Zmijskog otoka, okarakteriziravši povlačenje iz Kijeva kao odluku da se kao prioritet stavi ‘oslobađanje’ Donbasa, a povlačenje sa Zmijskog otoka kao “‘gestu dobre volje'”, navodi se u izvještaju ISW-a.

Kremlj sada radi da očisti Putina od bilo kakve krivice za poraz, a odgovornost se prebacuje na neinformirane Putinove savjetnike. Također, ISW navodi da će poraz u Harkovu, ruske vlasti pokušati iskoristiti da provedu prikrivenu mobilizaciju.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar