Ruska pravoslavna crkva omogućila ispovijed vjernicima putem telefona i Skypea

Ruska pravoslavna crkva omogućila ispovijed vjernicima putem telefona i Skypea

Ova mjera je usvojena kako bi se poštovala mjera društvenog distanciranja u svrhu sprječavanja širenja koronavirusa.

Na ovaj način su ruske vlasti pokušale omogućiti vjernicima da nastave njegovati svoj duhovni život. U Rusiji je zaraženo više od 3.500 ljudi, a patrijarh Kiril je zatražio od vjernika da ne dolaze u crkve tokom pandemije koronavirusa.

Metropolit Hilarion ohrabio vjernike da koriste modernu tehnologiju.

“Vjerujem da u nekim vanrednim situacijama ispovijed može biti obavljena telefonom ili Skypeom”, rekao je on i dodao da se vjernici trebaju dogovoriti sa svećenikom.

Iako se bliži Vaskrs, metropolit je rekao da vjernici neće počiniti grijeh ako ne budu dolazili u crkvu.

“Nećete izdati Krista ako ne dođete u crkvu, izdat ćete ga ako se neko razboli zbog vas”, dodao je metropolit i istakao da postoje prijenosi liturgija na internetu.

I u drugim zemljama se vjernici suočavaju sa sličnim poteškoćama zbog karantina. Papa Franjo je prošlog mjeseca rekao da katolici nemaju obavezu da se ispovjede ukoliko im je to onemogućeno zbog karantene.

“Ako ne možete naći svećenika, onda se obratite izravno Bogu i recite mu istinu”, kazao je papa pozivajući vjernike da ostanu kod kuće.

Svećenici u SAD-u su se također okrenuli Facebooku kako bi vjernicima omogućili da se ispovjede, a omogućena je čak i “drive-thru ispovijed”.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar