Ruski dron u srijedu pao na teritorij NATO-a, podignuti borbeni zrakoplovi

Ruski dron u srijedu pao na teritorij NATO-a, podignuti borbeni zrakoplovi

Rusija je tijekom noći lansirala 38 bespilotnih letjelica Shahed na Ukrajinu, pri čemu su tri letjelice ušle u zračni prostor Rumunjske, potvrdila su rumunjska i ukrajinska ministarstva.

Ukrajinski sustavi protuzračne obrane uspjeli su oboriti 25 bespilotnih letjelica, navodi se u priopćenju ukrajinskih zračnih snaga. Rusi su u napadu ciljali Odešku oblast koja graniči s Rumunjskom.

Rusi napadali luke u Odeškoj oblasti

“Rusija je počinila gnjusne napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu. Krhotine su pronađene na teritoriju Rumunjske. Obavijestili smo i koordiniramo naše saveznike po ovom pitanju. Rumunjska oštro osuđuje ove neodgovorne postupke”, napisala je na X-u rumunjska ministrica vanjskih poslova Luminiţa Odobescu, prenosi Index.hr.

Na društvenim mrežama pojavila se i snimka koja navodno prikazuje mjesto na koje je pao jedan od ruskih dronova. Na snimci se vide spaljena stabla i tlo u krugu od nekoliko metara. Dok su ruski dronovi napadali luke u Odeškoj oblasti, stanovnici rumunjskog okruga Tulcea čuli su više eksplozija, objavili su lokalni mediji.

Rumunji su drugu noć zaredom proglasili zračnu uzbunu u spomenutom okrugu. Lokalno stanovništvo je oko 1:20 sati primilo upozorenje o mogućem padu krhotina dronova.

“Teritorij Rumunjske nije meta ruskih napada. Ovo upozorenje informira javnost da bi ostaci uništenih dronova mogli pasti na teritorij Rumunjske”, stajalo je u upozorenju.

NATO: Pojačali smo mjere praćenja i nadzora

Dva borbena aviona F-18 finskih zračnih snaga poslana su iz rumunjske zračne baze tijekom noći kako bi pratila situaciju, potvrđeno je iz rumunjskog ministarstva obrane. Glasnogovornik NATO-a poručio je kako nema naznaka namjernog napada na teritorij vojnog saveza, ali upozorio na “neodgovorne i potencijalno opasne” incidente ulaska ruskih bespilotnih letjelica u rumunjski zračni prostor.

Potvrdio je kako je savez posljednjih dana pojačao mjere praćenja i nadzora, uključujući zračne patrole.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar