• Ruski projektili pogodili područje blizu aerodroma u Lavovu, Zelenski: “Ukrajina još drži ključna područja”
  • Ruski projektili pogodili područje blizu aerodroma u Lavovu, Zelenski: “Ukrajina još drži ključna područja”
  • Ruski projektili pogodili područje blizu aerodroma u Lavovu, Zelenski: “Ukrajina još drži ključna područja”

Ruski projektili pogodili područje blizu aerodroma u Lavovu, Zelenski: “Ukrajina još drži ključna područja”

Danas je 23. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajinski dužnosnici tvrde da ima preživjelih u bombardiranom skloništu koje se nalazilo u podrumu kazališta u gradu Mariupolju.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu rekao je da bi se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i ruski čelnik Vladimir Putin mogli sastati. Osam od devet humanitarnih koridora iz ukrajinskih gradova su funkcionirali u utorak, te je evakuirano pritom više od 2000 ljudi.

Ključni događaji

Više od 700 civila, među kojima 52 djece, ubijeno je u Ukrajini od početka ruske invazije prije tri tjedna, tvrde dužnosnici UN-a navodeći kako je “stvarni broj vjerojatno mnogo veći”

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da je jedan američki državljanin ubijen u Ukrajini u jeku ruske invazije na tu zemlju.

Rusija je pred Vijećem sigurnosti UN-a tvrdila da je napad na kazalište u Mariupolju djelo ukrajinskih nacionalista, te da se radilo o talačkoj situaciji

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina “ratnim zločincem”, što predstavlja odmak u pristupu američke administracije

Tijek događaja

07:45 Ukrajina još drži ključna područja zemlje koja Rusija pokušava zauzeti, rekao je u petak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, dok traju višetjedni neprekidni ruski napadi. Ukrajinski vojnici odgovorili su na svaki napad ruskih postrojba, rekao je Zelenskij u videoporuci objavljenoj na Telegramu. Zelenski je rekao da stanovnici gradova pod opsadom ruskih snaga poput Mariupolja na jugu, Harkiva na istoku i Černihiva na sjeveru, neće ostati napušteni. Od vojske do crkve, svi čine sve što mogu za ukrajinski narod, rekao je predsjednik i obećao: “Bit ćete slobodni”.

07:15 Ruske rakete pogodile su u petak područje u blizini zračne luke zapadnog ukrajinskog grada Lavova, rekao je gradonačelnik Andrij Sadovij, dodajući da sama zračna luka nije napadnuta.Vlasti procjenjuju situaciju i objavit će ažurirane informacije, rekao je. Ranije je televizijska postaja Ukrajina 24 priopćila da su se u gradu čule najmanje tri eksplozije.

07:00 Iako je stanje u Bosni i Hercegovini zabrinjavajuće, to je političko pitanje, a ne sigurnosna kriza, rekao je britanski izaslanik za zapadni Balkan Stuart Peach u razgovoru za Hinu, ali i dodao da je ruski rat u Ukrajini “izazov” koji se ne smije preliti na balkanski prostor

6:28 – Na društvenim mrežama se šire fotografije dima u blizini aerodroma kod Lavova.

6:10 – Ukrajinska državne spasilačke službe objavile su fotografije noćne evakuacije građana iz regije Kijev. Više od 1000 Ukrajinaca prebačeno je na “sigurno mjesto”, dodaju. U evakuaciji je sudjelovalo 28 autobusa i 70 automobila.

6:04 – Višestruke eksplozije se čuju u Lavovu, nekoliko minuta nakon što su se oglasile sirene za zračnu uzbunu, javlja CNN.

5:36 – Sirene za zračnu uzbunu zabilježene su više područja diljem zapadne Ukrajine: Rivneu, Volyn, Lavovu, Ternopilu i Ivano-Frankivsku.

Izvor: HINA

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar