Rusko cjepivo protiv koronavirusa izazvalo stvaranje antitijela!

Rusko cjepivo protiv koronavirusa izazvalo stvaranje antitijela!

Rusija je registrirala cjepivo u dvije faze za domaću uporabu u kolovozu, prva na svijetu, i to prije objave bilo kakvih podataka o njemu i prije početka masovnog ispitivanja.

Rusko cjepivo protiv Covid-19, Sputnik-V, izazvalo je stvaranje antitijela kod svih sudionika ranih faza kliničkih ispitivanja, pokazali su rezultati ispitivanja, objavljeni u petak u medicinskom časopisu The Lancet, što je Moskva pozdravila.

Rezultati dvaju ispitivanja, provedenih u lipnju i srpnju ove godine na ukupno 76 sudionika, pokazali su da je 100 posto sudionika razvilo antitijela na novi koronavirus i da nisu imali ozbiljnih nuspojava, navodi list.

Rusija je registrirala cjepivo u dvije faze za domaću uporabu u kolovozu, prva na svijetu, i to prije objave bilo kakvih podataka o njemu i prije početka masovnog ispitivanja.

– Dva ispitivanja u trajanju od 42 dana, koja su svako obuhvatila 38 zdravih odraslih ispitanika, nisu pokazala nikakve ozbiljne štetne posljedice među sudionicima, i potvrdila su da su kandidati za cjepiva izazvali stvaranje antitijela – navodi The Lancet.

– Velika, dugotrajna ispitivanja uključujući usporedbu s placebo skupinom, i daljnje praćenje potrebni su kako bi se utvrdila dugoročna sigurnost i učinkovitost cjepiva za sprječavanje zaraze Covidom-19 – dodaje se u članku.

Moskva pozdravlja rezultate ispitivanja

– Ovime odgovaramo na sva pitanja Zapada koja su uredno postavljena u zadnja tri tjedna, iskreno, s očitim ciljem bacanja mrlje na rusko cjepivo – rekao je Kirill Dmitriev, direktor Ruskog fonda za izravna ulaganja, državnog investicijskog fonda koji je financirao razvoj cjepiva.

– Sada ćemo mi početi postavljati pitanja o nekim cjepivima sa Zapada.

Prvi rezultati masovnog ispitivanja ruskog cjepiva, koje je počelo prošli tjedan, očekuju se u listopadu ili studenom. Obuhvatit će 40.000 ljudi, a već se javilo 3000.

Komentirajući rezultate prvih ispitivanja, glavni autor članka Naor Bar-Zeev, iz Međunarodnog centra za pristup cjepivima pri Bloombergovoj školi za javno zdravlje na Sveučilištu Johns Hopkins, rekao je da su ispitivanja ‘ohrabrujuća, ali malena’.

Bar-Zeev je istaknuo da ‘još nije dokazana klinička učinkovitost nijednog cjepiva protiv covida-19’.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing