S. Ana Uložnik, Ramljanka u misiji na Haitiju: Zahvaljujem se svima na darovanim prilozima za Haiti

S. Ana Uložnik, Ramljanka u misiji na Haitiju: Zahvaljujem se svima na darovanim prilozima za Haiti

Protekli mjesec u Rami je boravila s. Ana Uložnik iz Ploče u Rami, Služavka Maloga Isusa (SMI) koja djeluje na dalekom Haitiju s još dvije sestre s. Liberijom Filipović i s. Mirjam Filipović.

Susreli smo se sa s. Anom koja je tom prigodom za Ramski vjesnik posvjedočila o svom iskustvu i svemu kroz što prolazi u misiji na Haitiju.

 
Sestre djeluju u sirotištu Cardinal Stepinac Childen's Home kojeg je osnovao vlč. Giordano Belanich nakon razornog potresa 2010. godine koji je pogodio Haiti. Tada je oko 300 000 ljudi izgubilo živote, i jako puno djece ostalo bez svojih najmilijih.

Oko osamdeset posto stanovništva živi u krajnjem siromaštvu.

U jednoj obitelji najčešće zajedno živi petnaest do dvadeset članova i spavaju u prostoru od dva metra. Dok jedni spavaju, drugi se tijekom noći bore sa štakorima. Najčešće se spava na kartonskim kutijama i pod šatorom. Vlada velika korupcija, sve je privatizirano i sve se mora platiti. Djeca koja idu u školu smatraju se "privilegiranima" kao i oni koji si mogu priuštiti liječenje.

"Odlazak liječniku morate platiti, kao i lijekove u apoteci, a ako je riječ o infuziji ili injekciji ili nečem sličnom, opet morate platiti medicinskoj sestri da vam priključi infuziju ili da injekciju", svjedoči s. Ana te sa suzama u očima se prisjeća: "Nedavno je majka jednog dvogodišnjeg djeteta umrla od obične upale zuba jer nije imala 20 dolara da kupi lijek".

Njen mali dječačić s tri mjeseca došao je kod njih u sirotište.

Kada ugine koza svi plaču jer je koza bila izvor hrane, a kad umre dijete ne plaču toliko jer su sigurni da mogu dobiti drugo dijete.

S. Ana je kazala kako joj njezino misijsko djelovanje na Haitiju donosi radost jer zna da je nekome pomogla da lakše podnese teškoće života, a na odlazak u misije odlučila se bez puno razmišljanja.

Zahvalila se svim Ramljacima na darovanim prilozima za Haiti.

Zahvaljujemo se s. Ani na razgovoru kao i na njezinoj ljubavi i odricanju kojim usrećuje one kojima je najpotrebnija te joj želimo mnogo zdravlja, snage i Božjeg blagoslova u njezinom poslanju.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar