S hrvatskom putovnicom od sada još lakše do Amerike

S hrvatskom putovnicom od sada još lakše do Amerike

Hrvatski državljani odsad mogu još lakše putovati u SAD, nakon što je Hrvatska u četvrtak postala punopravni partner u programu Global Entry, objavili su hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova i američka agencija za carinu i zaštitu granice (CRB).

Članstvo omogućuje putnicima niskoga rizika i s prethodnim odobrenjem brži ulazak u SAD preko 77 aerodroma u toj zemlji, javlja HINA

Global Entry program Zainteresirani za poslovno ili turističko putovanje u SAD mogu se od četvrtka prijaviti za Global Entry u kojem je trenutno deset milijuna članova. Hrvatska se tako priključila skupini od 14 partnerskih zemalja: Bahreinu, Argentini, Kolumbiji, Njemačkoj, Indiji, Meksiku, Nizozemskoj, Panami, Južnoj Koreji, Singapuru, Švicarskoj, Tajvanu, Brazilu i Velikoj Britaniji.

Prema CRB-u, oni koji se prijave polaze strogu provjeru i moraju obaviti intervju, a nakon što postanu članovi moguće su i dodatne provjere po ulasku u SAD. Kršenje uvjeta i pravila programa rezultirat će ukidanjem privilegija koje proizlaze iz članstva, upozorila je američka agencija.

Godine rada

“Današnja objava simbolizira napore i predanost naših zemalja njegovanju odnosa koji olakšavaju trgovinu, ali jednako važno i jačaju našu sigurnost istovremeno pružajući korist našim građanima”, rekao je Matthew Davies, visoki dužnosnik CRB-a. Punopravno partnerstvo Hrvatske u programu Global Entry uslijedilo je nedugo nakon što je Hrvatska u listopadu 2021. pristupila američkom programu izuzeća od viza koji Hrvatima omogućuje bezvizno putovanje u SAD do 90 dana.

Svečanost u povodu ulaska Hrvatske u Global Entry trebala bi se održati u Washingtonu idućih tjedana.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar