S kojim testovima se može putovati

S kojim testovima se može putovati

S nešto višim temperaturama i prognozama da bi se treći val pandemije trebao smanjivati, građani razmišljaju o putovanjima i organizaciji godišnjih odmora. Ako žele ući u Europsku uniju, to ne mogu napraviti bez testa, potvrde o cijepljenju ili pak potvrde da su preboljeli koronavirus.

Na tržištu Bosne i Hercegovine mogu se naći tri vrste testova: PCR, serološki i antigenski. PCR se najčešće koristi i prelazak granice s njim uglavnom protječe bez problema, navodi BHRT. Određene zemlje Europske unije, uključujući susjednu Hrvatsku, donijele su odluku da se na njihov teritorij odnedavno može ući i sa negativnim brzim antigen testom, koji je sa cijenom između 30 i 50 KM mnogo povoljniji od PCR testa.

Građani su najviše zbunjeni činjenicom da kućne antigen testove nude i ljekarne, međutim takve testove EU ne priznaje. Na stranici europske komisije navedeni su modeli i proizvođači certificiranih antigen testova pa je preporuka građanima da se u medicinskoj ustanovi raspitaju o kojem je testu riječ i provjere nalazi li se na listi.

Epidemiologinja Kristina Bevanda upozorava da u procesu antigenskog testiranja u Bosni i Hercegovini postoji i jedan problem.

Brzi antigen testovi rade se isključivo na komercijalnoj bazi i nisu uključeni u zdravstveno osiguranje. Rade se na privatnim poliklinimama ali i na nekim kliničkim centrima. Na pismenu potvrdu se čeka otprilike 2 sata. Ukoliko ostajete duže od 10 dana, test ćete morati napraviti ponovno. Ukoliko je svrha putovanja u Hrvatsku turistička, uz PCR ili antigen test, odnosno potvrdu da ste preboljeli koronu ili priloženu potvrdu o dva kruga cijepljenja, ukoliko niste EU državljanin i dalje morate imati dokaz o rezervaciji ili vlasništvu nekretnine, navodi BHRT.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar